Foto: Publicitātes foto
Ja pirms dažiem gadiem vēl varēja sacīt, ka restorāna apmeklējums ir vien smalko aprindu nodarbe, tad šodien varam atzīt, ka tā ir kļuvusi daudz pieejamāka. Ja ne ikdienā, tad kā skaists piedzīvojums visām maņām kādā īpaša reizē – noteikti. Līdz ar mūsu ikdienas paradumiem un dzīves ritmu mainījušās arī tendences glaunajos restorānos, un par to plašāk stāsta restorāna ''Bibliotēka No 1'' vadītāja Inese Dzelme.

– Restorānam šogad apritējuši jau seši gadi. Kas mainījies šajā laika posmā un kādas pārmaiņas piedzīvojis restorāns ''Bibliotēka No1''?

Atskatoties uz restorāna atvēršanas brīdi un šodienu, varu droši teikt, ka esam auguši un attīstījušies laikam līdzi. Šajā laikā ir mainījušies ne tikai restorāna viesu paradumi un ekspektācijas, bet arī tehnoloģijas, iespējas un tendences nozarē kopumā. Ja pirms kāda laika viens no laba restorāna uzdevumiem bija pārsteigt savus viesus ar vizuāli krāšņu un neparastām garšām bagātu ēdienu, tad šodien pasaules klases restorāni atgriežas pie tīrām un nesamākslotām garšas vērtībām. Jāteic, ka mūsu viesi šo tendenci uzņem pozitīvi un par to prieks arī mūsu pavāru komandai, jo šis paver atkal jaunas iespējas gatavošanā, izmēģinot jaunas metodes.

– Kas ir restorāna ''Bibliotēka No 1'' firmas zīme jeb pievienotā vērtība, ar kuru paši lepojaties?

Tā noteikti ir mūsu deviņu kārtu degustāciju ēdienkarte, kas jau vairākus gadus ir iecienīta izvēle gan restorāna viesu, gan arī lielo korporatīvo pasākumu organizētāju vidū. Degustāciju ēdienkarte ļauj vienas maltītes ietvaros nobaudīt deviņus īpaši atlasītus ēdienus, kas paver jaunus apvāršņus garšu pasaulē. Kas interesanti – arī šī ēdienkarte mainās līdzi sezonai, tādēļ, pat ja reizi esat to baudījuši, nākamajā reizē tiksiet pārsteigti atkal no jauna. Esam ļoti lepni par to, ka šobrīd šo degustāciju ēdienkarti varam nodrošināt pat līdz 200 viesiem un šis unikālais formāts ir ļoti aktuāls korporatīvajos pasākumos. Joprojām ļoti pieprasīts ir arī mūsu šatabrions – liellopa filejas gabals, kas tiek īpašā metodē pagatavots pie galdiņa, viesu klātbūtnē.

– Nav noslēpums, ka tehnoloģijas ienāk arī restorānu virtuvēs. Kā mainījusies virtuve pēdējos gados un kas ir tās mūsdienīgās iekārtas un metodes, kas šefpavāram palīdz pārsteigt jūsu restorāna viesus?

Viennozīmīgi tehnoloģiskie sasniegumi mūsdienās iet ļoti straujiem soļiem uz priekšu, šajā jomā strauji attīstījusies arī mūsu restorāna virtuve. Galvenokārt modernās iekārtas paver iespējas labi zināmus produktus pagatavot pavisam jaunās metodēs, tādējādi saglabājot to labākās īpašības, uzturvērtības, piešķirot tiem jaunu tekstūru, garšu un aromātu – tie arī ir galvenie atslēgas vārdi, kādēļ šīs tehnoloģijas ir tik nepieciešamas mūsdienīgos restorānos. Šīs iekārtas ļauj produktus pagatavot arī ļoti sarežģītās metodēs, līdz ar to mēs spējam pārsteigt arī visprasīgākos viesus. Tādēļ var droši teikt, ka mūsdienās restorānu virtuve kļuvuši jau kā garšu laboratorija.

– Ja ēdiens iet laikam līdzi, vai nav gluži tā, ka dzērienu klāsts un iespējas to pasniegt ir nedaudz atstātas novārtā?

Noteikti arī dzērieni iet laikam līdzi. Piemēram, jau minētajai degustāciju ēdienkartei katram ēdienam tiek pieskaņots arī dzēriens – tas var būt viegls aperitīvs, piemeklēts vīns vai šampanietis, vai pat tēja. Viennozīmīgi dzērieni nav palikuši otrajā plānā, bet gan ieguvuši vēl lielāku nozīmi pilnvērtīgai ēdiena izbaudīšanai – maltīti iesākot ar kādu aperitīvu, turpinot ar īpaši piemeklētu dzērienu atbilstoši viesa vēlmēm un noslēdzot ar didžestīvu.

Šobrīd no modes izgājuši spilgto krāsu kokteiļi ar eksotiskām garšām. To vietā atgriežas klasiski kokteiļi, bet nu jau jaunās dvesmās. Mums ir astoņi dažādi džina un tonika kokteiļi, kas katrs ir noslīpēts līdz izcilībai, lai izceltu katra džina spilgtākās iezīmes, kā arī plaša bezalkoholisko kokteiļu karte. Vēl kāda interesanta iezīme – arvien biežāk cilvēki dodas uz restorānu baudīt tikai dzērienu. Svinīga atmosfēra, izcils dzēriens, iedvesmojoša noskaņa – ar to pietiek, lai izbaudītu mirkli un radītu svētkus.

– Kādas attiecības restorānam ''Bibliotēka No1'' ir ar šampanieti un vai Latvijā šis dzēriens nav svešs restorāna apmeklētājiem?

Šampanietis noteikti ir atsevišķa stāsta vērta tēma. Ja pirms dažiem gadiem kulta dzēriens bija vīns, un tas atspoguļojās degustācijās, vīna baudīšanas pasākumos un vīna iepazīšanas meistarklasēs, tad tagad tam strauji uz papēžiem min šampanietis. Šampanietis vairs nav tikai svētku un īpašu notikumu dzēriens, bet to aizvien biežāk izvēlās kā aperitīvu vai maltītes papildinājumu. Mūsu restorānā šim dzērienam veltīta atsevišķa šampanieša karte ar aptuveni 130 šampaniešu veidiem no 30 izciliem šampanieša namiem. Tajā atradīsiet gan ļoti maigas un elegantas garšas, gan arī izteiksmīgas un komplicētas garšas, tāpat arī atbilstoši viesu vēlmei palīdzēsim izvēlēties atbilstošāko dzirkstības pakāpi no asākiem līdz pavisam zīdainiem burbulīšiem. Tikpat plaša ir arī mūsu piedāvājuma cenu amplitūda un nereti par to saņemam atzinību no saviem viesiem. Mūsu mīlestību pret šo dzērienu papildinās arī šovasar restorānā topošā vasaras šampanieša terase, kas būs izcila vieta, kur baudīt greznu Šampaņas atmosfēru tepat – Rīgas sirdī.

Jebkura joma mūsdienās strauji attīstās un piedzīvo pārmaiņas, to skaitā arī mēs, tādēļ labprāt ejam līdzi laikam un drosmīgi ieviešam jaunas vēsmas, lai padarītu mūsu restorāna apmeklējumu par īpašu notikumu ikvienam viesim.

Ar restorāna ''Bibliotēka No 1'' vadītāju Inesi Dzelmi sarunājās Zane Bitmane.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!