Foto: Shutterstock
Pākšaugu vēsture sniedzas gadu tūkstošiem senā pagātnē – tie minēti jau Vecajā Derībā. Daudzās senajās civilizācijās uztura pamatā bija dažādi pākšaugi – tā, piemēram, Senajā Ēģiptē cepa maizi no miltiem, kas iegūti, samaļot lēcas. Un tieši šādu maizi tradicionāli atstāja kapenēs, lai nelaiķim aizkapa valstībā būtu pienācīgs ēdiens.

Arī Senajā Grieķijā pākšaugi tika augstu vērtēti. Ierasta lieta ikdienas galdā bijis lēcu vai aunazirņu biezenis, turklāt, kā rakstīja sengrieķu dramaturgs Aristofāns, pirms saviem varoņdarbiem leģendārais spēkavīrs Hērakls iestiprinājās ar zirņu virumu.

Pasaulei un civilizācijai attīstoties, pākšaugi iekaroja aizvien jaunas teritorijas un uz visiem laikiem iesakņojās arī citu tautu virtuvēs, ieskaitot Indiju, Pakistānu, Lielbritāniju.

"Delfi" sadarbībā ar franču zīmola "Bonduelle" pārstāvjiem turpina rakstu sēriju, kurā centīsimies no jauna atklāt pākšaugus – pārtikas produktu ar milzīgu un līdz šim nepietiekami novērtētu potenciālu.

Tagad mēs no jauna atklājam sev, šo kopš sendienām labi zināmo, produktu un jau pilnīgi apzināti iekļaujam to ikdienas ēdienkartē. Iemeslu tam ir daudz, bet viens no svarīgākajiem ir zirņu, pupiņu un citu pākšaugu augstā uzturvērtība, kā dēļ tiem piešķirts superprodukta statuss.

Nav noslēpums, ka pākšaugos ir ārkārtīgi daudz vērtīgu elementu un minerālvielu: B grupas vitamīni, A vitamīns, askorbīnskābe, varš, cinks, magnijs, dzelzs, fosfors, kālijs un kalcijs. Saraksts ir visnotaļ iespaidīgs, taču tas nebūtu pilnīgs, ja neminētu lizīnu – neaizstājamo aminoskābi, kura pākšaugos ir ļoti augstā koncentrācijā. Lizīns ne tikai palīdz organismam cīnīties ar dažādām vīrusu infekcijām (jo īpaši – respiratorajām), bet arī darbojas kā viegls dabas antidepresants. Šīs divas īpašības rudenī ir jo īpaši aktuālas.

Uzteicams ir ne tikai pupiņu, zirņu un pārējo pākšaugu ķīmiskais sastāvs, bet arī nepārspējamā daudzveidība. Ir tūkstošiem dažādu pākšaugu, tiesa, ne visi ir ēdami. Populārākie un kulināri visaugstāk novērtētie ir zirņi, aunazirņi (saukti arī par turku zirņiem), dažādas pupas un pupiņas, kā arī lēcas.

Šķiet, vienīgais pākšaugu trūkums – pirms gatavošanas un ēšanas tie ir ilgi jāmērcē un jāvāra. Bet šo darbu var izlaist, izvēloties saldētus vai konservētus produktus. Visādi citādi pākšaugi ir nepārspējami ērts pārtikas produkts, kam virtuvē ir desmitiem dažādu pielietojumu un pagatavošanas veidu.

Tā, piemēram, daudzu iecienītu salātu pamatā ir pupiņas. Īpaši labi tās sader ar vārītiem dārzeņiem un gaļas izstrādājumiem. Pupas veiksmīgi papildina jebkurus svaigos salātus, no piedevas pārvēršot kārtīgā pamatēdienā. Tādam pašam mērķim var izmantot arī zaļos zirnīšus, kas ar savu saldo, maigo garšu bagātinās jebkuru ēdienu.

Eiropiešu virtuvēs lēcas jau izsenis tiek izmantotas biezzupu un virumu pagatavošanai. Spānijas ziemeļos gada aukstajos mēnešos saimnieces labprāt šo pākšaugu pievieno gaļas ragū. Arī Itālijā lēcas ir viens no ejošākajiem pārtikas produktiem. Itālieši uzskata, ka lēcu maigā garša, kas atgādina riekstus, vislabāk atklājas kombinācijā ar tomātiem un tomātu pastu.

No maltiem vai blendētiem aunazirņiem gatavo izcilo humusu – ēdienu, ko pazīstam no ebreju un turku tautas virtuvēm. Savukārt Uzbekistānā šos zirņus mēdz pievienot tradicionālajam plovam.

Šādu uzskaitījumu varētu turpināt līdz bezgalībai, taču secinājums ir viens – pākšaugus var ēst kopā ar ļoti daudziem produktiem, veidojot nepārspējamas garšas kombinācijas, tie ir pelnījuši spēlēt vienu no galvenajām lomām ikvienas ģimenes ēdienkartē.

Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem

Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.

Lasīt vairāk

Siltie lēcu salāti

Tuvojoties aukstajai sezonai, aizvien biežāk vēlamies sātīgāku ēdienu. Tomēr pēc ēšanas negribam piedzīvot smaguma sajūtu vai kļūt miegaini. 
Šie siltie salāti ir sātīgi un satur ļoti daudz olbaltumvielu, ko nodrošina receptē esošās lēcas. Pateicoties tām, pat no neliela ēdiena daudzuma iespējams iegūt sāta sajūtu un pēc tam ilgi nejust izsalkumu. Ingvers ēdienam piešķir pikantumu. Šie salāti būs lieliski piemēroti ātrām uzkodām.

Lasīt vairāk

Vistas gaļa ar pupiņām karija un kokosriekstu mērcē

Karijs un kokosriekstu piens ir eksotiski, taču mums jau pazīstami produkti. Receptē izmantotās baltās pupiņas sniedz ne tikai plašu klāstu noderīgu uzturvielu, bet arī ļauj atklāt jaunas, neierastas garšas nokrāsas. Šis ēdiens ar maigo garšu ir ļoti piemērots vakariņām. Ja gribat izvairīties no ogļhidrātiem, ēdiet to bez piedevām, ja vēlaties ko sātīgāku, tad tas lieliski saderēs ar makaroniem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

BBQ pupiņu pastēte ar kaltētiem tomātiem

Foto: Publicitātes foto

Ja rīko saviesīgu vakaru ar draugiem vai vienkārši gribi sevi palutināt, bet laika, kā vienmēr, ir maz, noderēs šī uzkoda.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar sarkanajām pupiņām, tunci un sezama sēklām

Foto: Publicitātes foto

Padariet krāsainu savu pusdienu šķīvi! Nav svarīgi, vai gatavojaties pusdienot mājās, vai steigšus uzkost darbā, krāsu bagātība šķīvī garantēs plašu noderīgo uzturvielu spektru, ko var uzņemt ar pārtiku. Receptē viskošāko krāsu pārstāvošās sarkanās pupiņas ne tikai apgādās jūs ar olbaltumvielām, bet tās ir arī antioksidantu un minerālvielu avots.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un burkānu kotletes ar kartupeļu un magoņu biezeni

Foto: Publicitātes foto

Šī recepte būs izcili piemērota dienām, kad nelietojat gaļu. Veģetāriešu dievinātie turku jeb aunazirņi dāvā veselu virkni B grupas vitamīnu, kā arī kalciju, magniju un fosforu. Tāpēc katrs šī ēdiena kumoss ir vērtīgs. Īpašu pārsteigumu sagādās kartupeļu biezenis, kas papildināts ar magoņu sēkliņām. Ja patīk tradicionāla "gaļas" virtuve, šis ēdiens jūs pārsteigs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!