Jaunumi Padomi Sastāvdaļas
Foto: Publicitātes foto

Burgeru kultūra Rīgā

Apmaksāta informācija


Burgeru pirmsākumi meklējami tālajā 19. gadsimtā. Savu plašo atpazīstamību burgers ieguva tieši industriālās revolūcijas laikā, kad ātri pieauga strādnieku šķira un sabiedrībā nostiprinājās vidusslānis. Tas radīja pieprasījumu pēc lielapjoma produkcijas, kas nodrošinātu strādnieku slāni ar pusdienu risinājumu ārpus mājas par izdevīgām cenām.

Šodien burgeram ir neskaitāmu interpretāciju, sniedzot klientam iespēju izvēlēties starp dažāda veida maizi, gaļas/bez-gaļas kotleti, mērcēm un citām sastāvdaļām. Rīgā burgeru piedāvājumu klāsts aptver visas cenu kategorijas, sākot no €1.00 līdz €10.00+. Burgers ir arī viegli pieejams, lai kurā pilsētas pusē tu atrastos. Par rīdzinieku lielo mīlestību pret burgeriem jau kopš 2017. gada pārliecina Rīgas burgeru festivāls un augošais dalībnieku un apmeklētāju skaits. Festivāls ir vieta, kur populāri Rīgas restorāni un bāri var iepazīstināt apmeklētājus ar savu īpašo garšu.

Šogad Rīgas Burgeru festivāls norisinājās 22. augustā Esplanādes parkā un apvienoja plašu dalībnieku skaitu. To vidū varēja manīt tādas ēdināšanas iestādes kā "Hercogs", "Meat Chef", "Cafe Hugo", "Wing Point", "Draft Bar", "Steiku Haoss", "Munch", St Petrus", "Restorāns Čarlstons" un "Burgeru māja Lielais Kristaps". 

Arī "Wolt" nelaida garām iespēju piedalīties, lai ne tikai atbalstītu "Wolt" restorānus un turpinātu atklāt jaunas garšas, bet arī aicinātu apmeklētājus sacensties "Wolt" ātrēšanas sacensībās. "Draft Bar" nodrošināja dalībniekus ar lieliem, sulīgiem burgeriem, un trīs ātrākie burgeru ēdāji Rīgā tagad turpina baudīt gardu ēdienu no "Wolt"!

Tāpat izmantojām iespēju aprunāties ar "Hercogu", "Meat Chef" un "Wing Point" par viņu pieredzi un burgeru kultūru Rīgā.

Vispirms vēlējāmies uzzināt, cik populāri plašajā ēdienu klāstā ir izvēlēties burgeri un vai ir novērojamas atšķirības starp Rīgas rajoniem.

Pēteris Mičuls no ģimenes restorāna "Hercogs" atklāj, ka: ""Hercogā" burgeri ir viens no populārākajiem ēdieniem, īpaši vasaras sezonā. Šķiet, ka starp trim "Hercoga" restorāniem (Mežaparkā, Mārupē un Ķīpsalā) visaktīvākie burgeru ēdāji ir Mārupē, kur ēdienkartē šobrīd atrodami pat trīs burgeri – brieža gaļas, jēra gaļas un veģetārais ar portobello sēnēm.

Šarlote Lēnmane no "Meat Chef" stāsta: ""Meat Chef" sevi pozicionē kā gaļas bāru. Gaļas bārs ir mums tīkamāks koncepts, jo tas mums asociējas ar vienkāršu, cilvēcīgu, bet profesionālu pieeju pret viesiem un mūsu darbiniekiem. Tas nenovelk robežas, ko drīkst un ko nedrīkst. Pavisam loģiski, ka, ja mēs sevi pozicionējam kā gaļas vietu ar skaidru un nepārprotamu konceptu, 95% no mūsu ēdienkartes sastāda gaļas ēdieni – sākot ar tartaru un beidzot ar brieža gaļas karē. Taču burgers ir viens no mūsu bestselleriem! Burgerus ēd bērni. Burgerus ēd tie, kuriem bail eksperimentēt ar jaunām garšām. Burgerus ēd tiešām visi! Mēdz teikt, ka pēc maizes, labierīcībām un burgeriem var noteikt, cik kvalitatīvs ir restorāns!”

Alfs Videnieks no "Wing Point" atzīst: "Abas "Wing Point" vietas ir tikai nesen  atvērušās, tāpēc atšķirības vēl neesam novērojuši, bet ir skaidrs, ka cilvēki ir nocietušies pēc vienkārša, garšīga un ātri baudāma ēdiena. Mūsuprāt, Rīgā street food kultūra ir tikai pašā attīstības sākumā!”

Piedāvāto burgeru klāsts nudien spēj pārsteigt pat vispieredzējušāko burgeru ēdāju. Vēlējāmies noskaidrot, vai Rīgas sabiedrība ir iecienījusi kādas konkrētas gaļas burgerus?

"Hercoga" pārstāvis Pēteris skaidro: “"Hercogos" ieturam kopīgas vadlīnijas klientu apkalpošanā un ir vairāki "firmas" ēdieni, kas atrodami visos restorānos. Tomēr katram restorānam un šefpavāram ir ļauts arī pielāgoties savas publikas prasībām. Tā, piemēram, Ķīpsalu ir iecienījuši gardēži, kam attiecīgi piedāvājam izmeklētas Wagyu liellopa gaļas burgeru ar trifelēm.”

Šarlote, daloties ar "Meat Chef" redzējumu, saka: “Mums ir četru veidu burgeri – kūpināta brisket (kas ir liellopa pavēdere), Dry Aged liellops, liellops un Foie Gras. Mēs nekad neesam vēlējušies likt piedāvājumā burgeru ar plucinātu cūkgaļu vai arī ar vistu, nerunājot par veģetārajiem burgeriem! Tas noteikti ir apzināts lēmums, bet ne tāpēc, ka cilvēki Latvijā ir pieraduši pie liellopa. Tas ir tāpēc, ka mēs interpretējam Amerikas un Argentīnas garšas mūsu izpildījumā. Liellops ir lieliska gaļa, kuru var pasniegt visdažādākajos veidos!”

"Wing Point" domas atšķiras: “Ēdienkarte jau šobrīd ir papildināta ar pulled pork burgeri un plānojam papildināt ēdienkarti arī ar pulled chicken burgeri!  Kas nākotnē sagaidāms? Vēl daudz gardu pārsteigumu!”

Domājot par burgermīļiem, kas labprāt arī paši gatavotu burgerus mājās, gribējām uzklausīt restorānu ieteikumus. Tiem, kas vēlas piešķirt īpašāku garšu, "Hercogs" iesaka izmantot ogļu grilu: “Ogļu grils gaļai piešķir neatkārtojamu dabīgu dūmu aromātu un garšu, bet tam ir nepieciešama vieta atvērtā telpā kā dārzs vai terase.”

"Meat Chef" kā svarīgākos elementu labam burgeram min – maize, gaļa un salāti: “Ja maize būs sausa un sintētiska, gaļa pārcepta un ne maigas garšas un salāti visparastākais salātu MIX, tad to neglābs pat izcila BBQ mērce vai gards siers! Visbeidzot, mīlestība – bez tās nekur un nekādi!”

Arī mēs "Wolt" esam novērojuši, ka burgeri ir starp populārākajām izvēlēm ēdienu piegādei Rīgā.

Mūs iedvesmo restorānu radošums, radot aizvien jaunas variācijas mums jau tik labi zināmajam ēdienam, piešķirot dažādu garšu buķeti un sniedzot Rīgas iedzīvotājiem jaunu pieredzi ik dienu!

Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.