Foto: DELFI
Kamēr dabā vēl neraisās koku pumpuri, īstenu pavasara sajūtu var radīt ar plaucēto zaru palīdzību. "Tava Māja" pārliecinājās, ka zaru plaucēšana nav nekas sarežģīts, turklāt pie pavasarīgiem zaļumiem var tikt nedēļas laikā!

"Tava Māja" siltā pavasara gaidās nolēma nedaudz paeksperimentēt un izplaucēt dažādus zarus – sākot no krāšņajiem rododendriem, saules krāsas forsītijām līdz pat ievām un ķiršiem.

Zaru plaucēšana notika divās dažādās vietās – "Delfi" birojā un dzīvoklī. Birojā esošās forstrīsijas, rododendrus un citus augus aplējām ar remdenu ūdeni un nolikām vāzē uz galda, kas atrodas diezgan tālu no loga. Jāteic, ka par šiem augiem "aizmirsām", kā rezultātā tiem netika ne mainīts ūdens, nedz arī apgriezti kāti. Forstrīsijas atvērās aptuveni nedēļas laikā, vien rododendra krāšņo ziedu nācās gaidīt nedaudz ilgāk, bet tas izplauka visā savā krāšņumā.

Savukārt otra eksperimenta daļa ritēja dzīvoklī, kur temperatūra telpās bija uzgriezta uz maksimālo. Tā kā galds atrodas blakus logam, zari tika saules apspīdēti. Neizvēlējāmies plaucēšanas klasiku – bērzu zarus, bet ļāvāmies kam neierastākam – ievu zariem, ceriņiem, ķiršiem un kaukāza plūmēm.

Zarus plaucējām pēc AS "Latvijas valsts meži" speciālistu ieteikuma, proti, zarus pirms likšanas nogriezām slīpi, kā arī tiem katru dienu mainījām ūdeni. Atšķirībā no augiem, kas tika plaucēti biroja telpās, šiem tika liets ļoti silts ūdens, bet ne karsts, jo tad vāze var saplīst. Tā kā pa rokai nebija dārza šķēru, tad tiem katru dienu neatjaunojām griezuma vietas, lai labāk zari uzsūktu ūdeni. Pirmās ar savu krāšņumu jau pēc nedēļas iepriecināja kaukāza plūmes, pēc tam tikai sāka raisīties pumpuri pārējiem zariem. Baltie ievziedi smaržoja tik specifiski, ka viņi tika pārcelti uz citām telpām, kas ikdienā ir mazāk apdzīvotas. Savukārt ceriņu mūžs nebija ilgs, jo atvērās viens zieds, bet pārējie novīta.

Šajā rakstā varēsi izlasīt speciālistu ieteikumus, kā pareizi plaucēt zarus, kāpēc svarīgi ir pievienot lietus ūdeni, kā arī to, kāpēc ūdenim vēlams likt klāt cukuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!