Špikeris virtuves plānošanai: pamatelementi funkcionālai un ērtai telpai
Foto: Shutterstock

Plānojot jaunu virtuves iekārtu mājoklī, labākajā gadījumā zinām, kāda stila mēbeles vēlētos un kādos toņos, taču par to, kam vajadzētu būt, lai virtuve kalpotu cilvēkam, nevis otrādi, kā to būtu ērti izmantot un pārvaldīt, ir jāzina svarīgas nianses, kuras pārzina dizaineri, arhitekti un jomas speciālisti.

Virtuves trīsstūra teorija

Vai zināji, ka tad, ja vēlies ēdiena smalcinātāju pie izlietnes, kanalizācijas izvada augstumam jābūt citam, un standarta 50 cm augstums jāsamazina? Tāpat arī, lai cik vilinoši šķistu matēto virsmu materiāli fasādēm, uz tiem pirkstu nospiedumi būs grūtāk notīrāmi. Speciālisti uzskata, ka funkcionāli iekārtotas virtuves pamats ir ievērota virtuves trīsstūra teorija, par ko uzzināsi turpmākajās rindās. Šīs un vēl citas nianses var uzzināt pēc pašu pieredzes, bet labāk mācīties no citu kļūdām vai ieklausīties speciālistos un ņemt padomus vērā, lai būtu prieks ik dienas darboties virtuvē.

Interjera dizaineru, mēbeļu ražotāju vidū radušies dažādi apzīmējumi, kā atvieglot sadarbību ar klientiem, skaidrojot un pielāgojot paradumus iekārtojumam. Kas attiecas uz virtuvi, šai telpai radīts termins – ''virtuves trīsstūris''. Zem šiem vārdiem slēpjas trīs galvenie elementi virtuvē – izlietne, plīts un ledusskapis. Virtuves trīsstūris ir telpas iekārtošanas pamats, pēc kura vadās gan arhitekti, gan arī interjera dizaineri, un kas var noderēt arī tiem, kas paši plāno iekārtot virtuvi. Ievērojot šos pamatprincipus, būs ērti un praktiski pārvaldīt telpu, neskatoties uz to, cik liela vai maza tā ir.

Špikeris virtuves plānošanai: pamatelementi funkcionālai un ērtai telpai
Foto: Publicitātes foto

"Virtuves trīsstūris ir visa pamatā. Visi zina to sajūtu, kad mazas dzīves neērtības pēc laika var kļūt par lielām problēmām un izraisīt nepatiku. Tāpat ir ar virtuvi – nianses, kas spēj atvieglot mūsu darbu, spēj lielā mērā ietekmēt mūsu mīlestību pret ēst gatavošanu. Un tas ir nozīmīgi! Cilvēki, kas ikdienā nenodarbojas ar virtuvju projektēšanu, daudzas nianses nezina. Piemēram, Latvijas iedzīvotāji reti zina par virtuves ergonomikas pamatiem. Kad ar klientiem runā, tad viss kļūst acīmredzams un klients saprot, ka patiešām ir svarīgi, piemēram, blakus plīts virsmai atvēlēt zonu, kur gatavot, bet izlietni iekārtot tā, lai būtu ērti to izmantot gan pirms gatavošanas, gan pēc maltītes pagatavošanas," virtuves plānošanas teoriju komentē virtuves mēbeļu salona "Arens" dizainere Olga Majauska.

Tags

Virtuve Virtuves gudrības Virtuves mēbeles
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form