Foto: Shutterstock
Virtuves remonts ir viens no sarežģītākajiem tieši tāpēc, ka procesa laikā atklājas dažādi zemūdens akmeņi jeb jautājumi, kas līdz tam nemaz neradās. Kur būtu vispraktiskāk izvietot darba zonu, kam nebūs praktiska pielietojuma un bez kā nemaz neiztikt? ''Houzz'' apkopojis dizaineru ieteikumus par būtiskāko virtuves plānošanā, lai nekas nepaliktu neapsvērts.

Virtuves misija

Pirms ķeries jau pie konkrētu lietu plānošanas, katram jāsaprot, kā virtuve tiks izmantota. Vai tā vairāk kalpos brīvdienu maltītēm vai tomēr arī ikdienā tajā gatavos ko vairāk par sviestmaizēm agrā rīta cēlienā? Cik cilvēkiem virtuvē vienlaicīgi jāuzturas un cik nodarbosies ar ēst gatavošanu? Zinot atbildes uz šiem jautājumiem, radīsies jau lielāka skaidrība par iekārtojumu, nepieciešamajām zonām un iekārtām.

Vēlmju saraksts

Kad esi ticis skaidrībā ar pamatvajadzībām, var jau domāt par vēlmēm jaunajā virtuvē. Ikviens dizainers vai virtuves projektētājs, ar kuru pēcāk sadarbosies, būs pateicīgs, ja zināsi jau konkrētas lietas – gan ko gribi, gan ko negribi. Vienam obligāta prasība ir salas tipa virsma, citam vajadzīgs vīna skapis, vēl kāds grib ierūmēt lielu ēdamgaldu. Jo skaidrākas vēlmes, jo labāk! Neviens cits nespēs uzminēt, kāda ir tava vīzija par ideālo virtuvi.

Meklē kompromisus

Ne vienmēr ir iespējams vienā telpā īstenot visas ieceres. Var gadīties, ka no kaut kā būs jāatsakās un jāpiekāpjas iespējām. Iemesli tam, kāpēc kaut ko nevar īstenot, var būt dažādi – ierobežots budžets, vietas trūkums, telpas plānojums un citas nianses. Tāpēc esi gatavs piekāpties dažādiem kompromisiem, ņem vērā speciālistu ieteikumus un pieļauj atkāpes no sākotnējā uzstādījuma, ja kaut kas ir pretrunā ar iecerēto. Lieliski, ja pirms tam esi jau katrai vēlmei atradis kādu alternatīvu vai iespējamo variantu, ja kaut kas nevar tikt īstenots no iecerētā, tad darbs ritēs raitāk un profesionāļiem būs vieglāk strādāt.

Virtuves iekārtojums

Virtuve ir sarežģītākā telpa tieši plānojuma jomā. Tikai profesionāļi zinās, kur un kā visam jābūt izvietotam, kura ir labākā un ērtākā vieta izlietnei, cepeškrāsnij un miskastei. Dizaineri zinās teikt, kādā secībā izvietot zonas, kā tās pielāgot konkrētajai telpai, taču tas, kas jāzina katram pašam – kādas ierīces izmantosi, bez kā noteikti nevarēsi iztikt, kādi ir ēst gatavošanas ieradumi u.tml. Apdomā, ko glabāsi plauktos, bet ko novietosi uz darba virsmas, kur būs vieta traukiem un piederumiem, vai ir vajadzība pēc pieliekamā, kur vēlies ieviest maltītes baudīšanas zonu, cik lielam jābūt ledusskapim u.tml.

Apgaismojuma izvietojums

Vēl kāds svarīgs aspekts, kas jāpārdomā, ir apgaismojuma izvietojums. Kādi būs lielākie gaismas devēji, kur vēlies papildu apgaismojumu, kā izgaismosi tumšākās zonas utt. Arī šīs detaļas ir iepriekš jāizrunā ar speciālistu, jo apgaismojumam ir ļoti liela loma telpas kopskatā un noskaņas radīšanā.

Atrodi savu stilu

It kā tik pašsaprotama lieta, un tomēr, daudziem nav īsti skaidrs, kāda stila iekārtojums patīk. Var gadīties, ka no simts piemēriem katrā patīk kaut kas viens, lai arī katrs iekārtojums ir pilnīgi atšķirīgs, tomēr vajadzētu ieviest skaidrību, kāds stila virziens ir tīkamākais, lai tad var saprast, ar kādām niansēm var spēlēties un mainīt noskaņu. Nemainīga klasika, skandināvu minimālisms, romantiskais angļu šarms vai stilīgais ''vintage''? Palūko piemērus, piemēram, šajā rakstā un atrodi savai sirdij tīkamāko stilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!