Foto: Shutterstock

Sarīkot dārza ballīti vai draugu sanākšanu ar gaļas grilēšanu vasarā nav nekāda "augstākā matemātika". Pietiek ar svaigu gaisu, labu kompāniju, gardiem ēdieniem, un vakars noteikti būs izdevies. Tomēr jāatceras dažas būtiskas lietas, lai tavi iecerētie svētki būtu patīkami gan viesiem, gan pašiem saimniekiem, tādēļ piedāvājam iepazīties ar visbiežāk pieļautajām kļūdām, ko apkopojis portāls Good Housekeeping.

1. Brīdini kaimiņus

Lai arī kaimiņi šķiet "neredzami", tomēr nedrīkst aizmirst, ka dārza ballīte vai draugu sanākšana uz kaimiņu balkona var izvērsties gan skaļāka, gan ilgāka nekā iecerēts. Visdraudzīgākais solis būtu kaimiņus uzaicināt kompānijai piebiedroties - tas ir pieklājīgs žests un reizē arī "brīdinājums" par gaidāmo ballīti. 

Ja tas kādu iemeslu dēļ nav iespējams, noteikti vajadzētu kaimiņus atsevišķi pabrīdināt par gaidāmo pasākumu - atstājot arī sava mobilā telefona numuru, lai nepieciešamības gadījumā viņi varētu ar tevi sazināties.

2. Divi par maz, trīs par daudz

Ja viesības plānojas garākas par divām stundām, noteikti vajadzētu apdomāt viesu sēdināšanas iespējas. 80% no viesiem jānodrošina krēsli. Tie var būt arī pavisam vienkārši saliekami dārza krēsli, kurus uz konkrēto vakaru arī vari aizņemties no draugiem vai kaimiņiem.

3. Atceries par vadiem!

Lai nodrošinātu pasākumu ar gaismu un ēdienu, iespējams, dārzā nāksies izvilkt dažus elektrības vadus. Vienmēr izmanto tikai tādus vadus, kas piemēroti lietošanai zem klajas debess, kā arī noteikti lieto vadu apklājus, lai viesi aiz tiem neaizķertos un nepakristu.

4. Pārliecinies, vai ir pietiekami ēdamā un dzeramā

Uz vienu cilvēku viesībās ir jārēķina:

  • astoņas līdz desmit mazās uzkodiņas
  • 300 grami gaļas bez kaula
  • 200-300 grami piedevu
  • pusotra dzēriena glāze stundā

5. Tikai dakšiņas!

Pārliecinies, ka visus ēdienus, ko pasniegsi, var ēst ar dakšiņu vien - jo viesi nevēlēsies meklēt galdu un ilgstoši sēdēt. Dārza ballītēs cilvēki mēdz stāvēt kājās, malkojot dzērienus un sarunājoties, un ēdot pareizi sagatavotu ēdienu, kas neprasa griešanu un dalīšanu ar nazi.

6. Sagatavo grilu

"Jāatceras, ka grils ir jāuzkarsē 10-15 minūtes pirms izmantošanas. Ja darīsi to agrāk, zudumā ies gāze vai elektrība," norāda Šārona Franke, Labas saimniekošanas prakses institūta Virtuves piederumu un tehnoloģiju departamenta vadītāja. Hamburgerus, hotdogus un steikus jāsāk grilēt pusstundu pirms pasniegšanas. "Ja sāksi cept agrāk, pastāv iespēja, ka gaļa pārcepsies un kļūs sausa," pamāca Franke.

7. Nepārspīlē ar alkoholu

Ja ārā ir karsts laiks, padomā par vieglāka alkohola pasniegšanu. "Dārza ballītei piemērots dzēriens būs sangrija vai bole. Turklāt alkohola koncentrācijai šajos dzērienos jābūt vājākai kā ierasts," norāda eksperte.

8. Atceries par ledusskapi

"Pasniegšanai sagatavotu ēdienu nedrīkstētu atstāt siltumā ilgāk par divām stundām," brīdina Franke. Ja gaisa temperatūra sasniegusi 32 grādus, jābūt īpaši piesardzīgiem. Tādos apstākļos ēdienu ir labāk turēt ledusskapī, galdu papildinot pēc vajadzības.

9. Atkritumu maiss un citi sīkumi

Gatavojoties viesību pārpalikumu novākšanai, sagatavo vienu atkritumu maisu uz katriem desmit cilvēkiem. Vari miskastē uzreiz ielikt vairākus maisus, lai tie nebūtu jāatjauno pēc katras iztukšošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!