Foto: Shutterstock

Vasaras laikā pēc iespējas vairāk laika cenšamies pavadīt svaigā gaisā, laukā ieturot arī ikdienas ēdienreizes. Lai maltītes būtu ērtākas, noderēs dažādi, āra apstākļiem paredzēti aksesuāri, raksta laikraksts Latvijas Avīze.

Svarīga lieta – galdauta atsvariņi

Maltīte uz balkona, terases vai lapenē nav gluži tas pats, kas ēdienreize telpās. Pirmkārt, jārēķinās ar laika apstākļiem. Zem jumta no neliela lietus nav jābaidās, bet nebēdnis vējš mēdz iztraucēt arī gluži negaidot. Tāpēc laikus jānodrošinās ar galdauta atsvariņiem, kas neļaus no viena spēcīgāka pūtiena visam aiziet pa gaisu. Atsvariņi nopērkami dažādās interesantās formās un krāsās, visbiežāk komplektā pa četri (katram galdauta stūrim) un pieejami saimniecības preču veikalos un interjera aksesuāru salonos. Ja nav vēlēšanās tērēties, var izlīdzēties arī ar īpaši piemeklētiem, interesantas krāsas oļiem, ko romantiskākam galda klājumam var iesiet linu vai mežģīņu maisiņos.

Sarūpēto ēdienu nereti vēlas nobaudīt arī nelūgti viesi – lapsenes, mušas, dunduri u.c. kukaiņi. Lai pasargātu ēdienu neskartu un sevi no kodumiem, var izmantot īpašus kukaiņu ķērājus, ko iekar koku zaros vai novieto uz kāda paaugstinājuma drošā attālumā no ēdamgalda. Vakara stundās lieti noderēs pretodu sveces. Savukārt ēdiena (īpaši saldā) drošībai uz galda noderēs speciāli šķīvju pārklāji – kupoli.

Kā skaisti servēt galdu ārā

Omulīgākām un svinīgākām ēdienreizēm arī āra apstākļos piemērotāks būs auduma galdauts, bet ikdienas un bērnu maltītēm praktiskāki būs vaskadrānas galdauti, kas nebaidās mitruma un ko vieglāk kopt. Turklāt tagad iespējams iegādāties ne tikai standarta rūtainas vai puķainas vaskadrānas kā padomju laikos, bet arī mežģīņotus, ar interesantu apdruku vai ainavu veidotus izstrādājumus, kas būs piemēroti jebkurai maltītes noskaņai.

"Vasarā greznākai noskaņai aktuāls ir pelēks vai balts lins, varbūt ar mežģīņu papildinājumiem vai izšuvumiem, bet jaukiem dārza svētkiem derēs košas krāsas un ziedu rak¬sti," iesaka dekoratore Larisa Boreva.

Arī tad, ja visapkārt ēdamvietai ir ziedoši krūmi un puķes, uz galda netraucēs kāda ziedu kompozīcija – tā galda klājumam piešķirs papildu noskaņu. Ja nevēlas laukā nest stikla vai māla vāzes, var izmantot arī lielas plastmasas krūzes. Dekoratīvākas tās var padarīt, nokrāsojot dažādās krāsās vai ievietojot tajās, piemēram, citrona vai apelsīna šķēlītes. Par nelielām vāzēm var izmantot arī stikla vai plastmasas pudeles, ko izdekorē, aptinot ap tām krāsainas lentes, prievītes vai aplīmējot ar krāsainiem auduma atlikumu gabaliņiem.

Lai pēc ēdiena un visiem galda piederumiem nebūtu desmitreiz jārikšo uz māju un atpakaļ, lieliski noderēs lielas paplātes ar neslīdošu virsmu un ērtiem rokturiem, servēšanas ratiņi uz ritenīšiem (ja segums no iekštelpām līdz āra maltītes vietai ir līdzens un bez sliekšņiem) vai ietilpīgi grozi.

Laukā ēdiens ātri atdziest, zaudē savu aromātu, apkalst vai sažūst. Tāpēc ļoti izdevīgi tos servēt stikla vai plastmasas traukos ar vākiem. Lai galda klājums izskatītos interesantāks, var izmantot dažāda izmēra un formas traukus ar krāsainiem vāciņiem. Līdzīgi var izmantot arī hermētiski noslēdzamas burkas.

Ērti baudīt maltīti

Lai salvetes arī nelielā vējā nenoslīdētu no galda vai neaizlidotu pa gaisu, ērtāk izmantot biezākus – speciāla materiāla vai auduma izstrādājumus. Vēl drošāk katram ēdējam galda piederumus ietīt atsevišķā salvetē un apsiet ar dekoratīvu lenti.

Laukā nereti ēdienu baudīšana nenotiek tik raiti kā telpās. Dažreiz starp pirmo un otro ēdienu vai saldo cienastu ir lielākas pauzes, kurās ciemiņi dodas aplūkot dārzu, bērni – uzspēlēt kādu spēli vai nogaršot ogas tieši no krūma. Līdz ar to vietas pie galda un dzērienu glāzes dažreiz tiek sajauktas. Turklāt plastmasas glāzes ir nestabilas un bez pieskatīšanas ļoti bieži apgāžas. Ūdenim, limonādei un atspirdzinošiem dzērieniem ērtāk izmantot nelielas stikla burciņas (ar šauriem kakliņiem), uz kurām ar stikla krāsu vai īpašu flomāsteru uzraksta katra viesa vārdu un papildina ar krāsainiem salmiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!