Foto: Shutterstock

Vairākumam diena nav iedomājama bez kafijas baudīšanas rituāla, un divtik liels prieks ir pagatavot mājās aromātisku un gardu kafiju, taču, lai to varētu īstenot ilgtermiņā, svarīgi labi attiekties pret ierīci ikdienā. Iepazīsties ar šīm portāla Goodhousekeeping.com apkopotajām, visbiežāk pieļautajām kļūdām, kas ietekmē ne tikai kafijas garšu, bet arī ierīces kalpošanas laiku.

Ūdens maiņa

Vai esi novērojis, cik bieži tiek mainīts ūdens kafijas automātam? Vai varbūt tas netiek darīts un tvertne vienmēr tiek tikai papildināta ar jaunu ūdeni? Diemžēl šāda rīcība neko labu nesola, jo automātam katrā kafijas pagatavošanas reizē nepieciešams auksts un svaigs ūdens, citādi gan kafijai būs cita garša, gan arī tvertnē var izveidoties nosēdumi no vecā ūdens. Ja ierīce nav izmantota vairākas dienas vai pat nedēļas, ūdens tvertne vienmēr jāizskalo un jāpiepilda ar svaigu un vēsu ūdeni.

Kafijas daudzums

Kafijas automātos ar filtriem ir noteikts daudzums, cik daudz maltās kafijas jāieber. Uz 180 mililitriem ūdens nepieciešamas divas tējkarotes maltas kafijas, un ar šo daudzumu būs gana, lai kafija būtu pietiekami stipra un arī ierīce tiktu pareizi lietota. Nevajadzētu lieki eksperimentēt ar nepietiekamu vai pārspīlētu kafijas daudzuma pievienošanu.

Ierīces tīrīšana

Paziņojums par ierīces tīrīšanu nav tas patīkamākais un katrs cenšas izvairīties no uzkrītoši mirguļojošās podziņas pamanīšanas, tomēr tās ignorēšana ne pie kā laba nenoved. Vislabāk būtu, ja ierīce tiktu iztīrīta laikus un tai nemaz nebūtu jāziņo par apkopi. Regulāra ierīces tīrīšana, neskatoties uz to, vai tas ir automāts ar filtriem vai aparāts, kas pats samaļ kafijas pupiņas, regulāra apkope novērsīs eļļaino nosēdumu rašanos, kas ir grūti iztīrāmi un var radīt dažādu baktēriju vairošanos. Ja kafijas automāta tīrīšana kļūs par ieradumu, tad nevajadzētu vairs būt grūtībām arī to atcerēties izdarīt, turklāt kafijas dzeršanas rituāli noteikti būs baudāmāki.

Ierīces atkaļķošana

Ierīces atkaļķošana nav kāds untums vai pārspīlēta nepieciešamība, tas tik tiešām ir jāveic gana regulāri, lai kafijas automāts labi kalpotu un kafijas garša būtu baudāma. Tad, kad ierīce signalizē pēc atkaļķošanas, protams, tas nav jādara uzreiz tanī pašā brīdī, bet nevajadzētu arī vilcināties un atlikt šo procesu uz vairākiem mēnešiem. Kaļķakmens nosēdumi ar laiku nosprostos smalkos mehānismus, kafijas pagatavošanas laiks kļūs arvien ilgāks un arī kafijas garša mainīsies. Atkarībā no tā, kāds automāts tiek izmantots, arī jāveic ražotāja noteiktā atkaļķošana, tāpēc šo rituālu vajadzētu ieviest tikpat patīkamu, kā pašu dzēriena baudīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!