Foto: Shutterstock
Šķiet, tie nebūtu svētki, ja galdauts pēc galda noklāšanas nebūtu jāmazgā. Vietām kāds vīna traips, citviet nejauši nokritis cepeša gabaliņš atstājis tauku paliekas, bet vēl kaut kur paguvusi nopilēt svece. Kā to visu izmazgāt?

Ja uz galdauta uzlijusi svece, pareizi vien darīji, ka nesteidzi to uzreiz tīrīt, bet ļāvi tai sacietēt. Tieši tad sveci arī visvieglāk dabūt nost. Viens no veidiem, kā to darīt, uzklāt galdautu uz gludināmā dēļa, zem un virs galdauta uzklāt avīzes vai cepampapīra sloksnes un ar siltu gludekli iet pāri nolijušās sveces traipam. Svece sāks kust un uzsūksies papīrā, tāpēc svarīgi ik pa brīdim ielikt jaunu. Gludekļa vietā var izmantot arī fēnu – tikpat iedarbīga metode. Sacietējušo sveci var mēģināt nokasīt un tad pārpalikumus izmazgāt siltā etiķūdenī. Jebkurā no šiem gadījumiem galdauts pēc tam rūpīgi jāizmazgā ar rokām vai veļasmašīnu, norāda ''Mamas Laundry talk''.

Kas attiecas uz sarkanvīna traipiem, tos visvieglāk likvidēt, ja galdautu mazgāsi uzreiz pēc nosmērēšanas. ''Apartment Therapy'' raksta, ka vispirms ar papīra salvetēm vai tualetes papīru kārtīgi jānosusina viss šķidrums, bet pēc tam jālej uz traipa vietas gāzēts minerālūdens (jā, tieši gāzēts!). Gāzes burbulīši palīdzēs likvidēt traipus dziļākajās auduma šķiedrās. Šajā procesā varēs manīt, kā gāzētais ūdens uz auduma sprakšķ, tātad reakcija notikusi un vīna paliekas nepaliks nepamanītas. Pēc tam pa virsu audumam lej karstu vai gandrīz verdošu ūdeni – tas palīdzēs likvidēt atlikušo vīnu. Vislabāk to darīt, uzliekot audumu uz bļodas un liet ūdeni virsū traipam, lai viss šķidrums tek traukā, nevis sūcas citviet audumā.

Ja uz galdauta palikuši traipi no kafijas, brūno pleķi (ja izlijusi kafija ar pienu) vispirms jācenšas izmazgāt aukstā ūdenī. Pēc tam uz tā uzpilini siltu glicerīnu un izmazgā siltā ūdenī un pēc nepieciešamības ar veļas ziepēm. Melnas kafijas traips vispirms jāizmazgā remdenā ziepjūdenī. Aukstu kafijas traipu apkaisi ar šķipsnu sāls un pēc tam noklāj ar glicerīnu un olas dzeltenumu. Pēc pusstundas izskalo izstrādājumu vispirms aukstā un tad remdenā ūdenī. Kafijas traipus iespējams viegli izņemt ar krāsu aizsargājošu šķidro balinātāju krāsainai veļai vai traipu sāli baltai veļai, norāda ''Miele'' veļas kopšanas speciālisti.

Foto: Shutterstock

Arī šokolādes traipi uz glaunā galdauta noteikti nav nekas svešs, un šajā gadījumā jācenšas vispirms nokasīt traipu ar nazi. Pēc tam, sajaucot glicerīnu ar vienu olas dzeltenumu, ļauj maisījumam nedaudz ievilkties brūnajā traipā. Tad izmazgā aukstā ūdenī un pēc tam siltā ziepjūdenī. Šokolādes traipam vajadzētu būt zudušam.

Nopilējuši tauku pleķi uz jebkuras krāsas galdauta nav nemaz tik viegli nomazgājami. Dažreiz var pietikt ar trauku mazgāšanas līdzekli vai siltu ziepjūdeni, citreiz jāmeklē nopietnāki līdzekļi. Vērts ņemt vērā, ka tauku traipus krietni labāk izmazgās tieši šķidrais mazgāšanas līdzeklis nevis pulveris.

Senāks paņēmiens ir kartupeļu milti, ar kuriem vispirms apstrādā tauku pleķi un pēc tam to izbirstē. Ja traips vēl nav iztīrīts, palīdzēs ūdenī izšķīdināta kristalizētā soda un apstrāde ar ziepēm, kā arī mazgāšana pēc iespējas karstākā temperatūrā. Kā alternatīvu iespējams izmantot arī etanolu, spirtu vai ziepju spirtu. Tauku pleķi pazūd tikpat ātri kā radušies, ja tos apstrādā ar vaitspirtu saturošu traipu aerosolu. Pēc tam izstrādājums jāizmazgā ar šķidro mazgājamo līdzekli.

Lai vai kādu traipus censtos izmazgāt, veļas mašīnas lietošanā izmanto saudzīgo režīmu, vai vēl labāk, mazgā ar rokām. Veļas mašīnas gadījumos ļoti ieteicams galdautu likt speciālajā maisiņā, lai audumu nesabojātu cits apģērbs, piemēram, ar rāvējslēdzējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!