Foto: Shutterstock
Jo īpaši pavasarī, kad daudzi pievēršas mājas spodrināšanas darbiem, interneta vidē pavīd dažādi padomi, kā veikli atbrīvoties no netīrumiem dažādās vietās. Viens padoms tik tiešām ir efektīvs, kāds cits varbūt ne tik ļoti, bet galu galā ''The Kitchn'' apkopojis ''Pinterest'' meklētos un populārākos tīrīšanas padomus.

Tā kā daudzi tūkstoši atzinuši tos par efektīviem, varbūt kādu no tiem vēlies izmēģināt arī pats?

Cepešplāts kā jauna

Tiem, kas bieži izmanto cepeškrāsns plātis, noteikti jāsaskaras ar to, ka uz tām paliek piedeguši tauku traipi un citi grūti nomazgājami nosēdumi. Visai populāra pieeja, kā tikt galā ar šo darbiņu – sajaukt sodu ar nelielu daudzumu ūdeņraža pārskābi, lai izveidojas pastas konsistencei līdzīgs līdzeklis, ar to iesmērēt pannu, atstāt uz kādu laiku ievilkties un tad ar lupatiņu notīrīt. Soda, reaģējot ar ūdeņraža pārskābi, veido izcilu kombināciju, kas palīdzēs atbrīvoties pat no cieši piekaltušiem traipiem.

Čuguna pannas tīrīšana

Skaidrs, ka ar čuguna pannas tīrīšanu nevar apieties gluži tāpat, kā ar jebkuru citu pannu. Visai bieži čuguna pannu īpašniekiem jādomā, kā atbrīvoties no rūsējuma pazīmēm, un šādos gadījumos līdzēs rupjais sāls, eļļa un kāda lupatiņa. Brūniem pleķiem klātajā pannā ieber sāli un ar lupatiņas palīdzību rūpīgi ierīvē to, lai tas pagūst arī pakust un ierīvēties virsmā. Tad pannu noskalo un liec uz plīts, lai iztvaiko mitrums. Uz sausās, siltās pannas uzlej dažas ēdamkarotes eļļu, iesmērē ar to pannu un liec cepeškrāsnī otrādi nekā uz plīts virsmas. Lai eļļa nenotecētu uz cepeškrāsns grīdas, apakšā ieliec cepešpannu. 180 grādos atstāj pannu karsēties uz 30 minūtēm. Pa to laiku panna iegūs pavisam svaigu skatu un nebūs ne mazāko pazīmju par tās iepriekšējo netīrību.

Kaļķakmens nosēdumi ūdens vārāmajā kannā

Jebkura ūdens vārāmā kanna ar laiku no iekšpuses noklājas ar bālu kaļķakmens nogulšņu kārtu. To visvieglāk novērst, ieberot paciņu citronskābes, ielejot ūdeni līdz maksimālajai norādei un ļaujot kannai to uzvārīt. Tad ūdeni ar visu izkusušo citronskābi izlej izlietnē, ielej tīru ūdeni, atkal uzvāra un tad vairākas reizes izskalo. Tieši tik vienkārši, lai kanna atkal izskatītos kā jauna!

Foto: Shutterstock

Plīts režģa spodrināšana

Arī plīts virsmas režģis laika gaitā noklājas ar ne to vieglāk nomazgājamo netīrumu kārtu. Un te nelīdz ne spēcīgs trauku mazgāšanas līdzeklis, ne karsts ūdens. Daudzu pārbaudīta metode ir, sajaucot sodu ar ūdeņraža pārskābi, tāpat kā cepešpannu tīrīšanā, un iesmērējot ar to režģi. Vislabāk līdzeklis iedarbosies, ja režģi ieliksi kādā maisā un to aizsiesi. Atstājot šādi uz nakti, nākamajā dienā visi netīrumi nonāks gluži vai paši no sevis. Ja ir pieejams amonjaks, var iesmērēt arī ar to un likt maisā.

Keramiskās plīts virsmas tīrīšana

Kā zināms, ar keramisko plīts virsmas tīrīšanu jābūt rūpīgam. Lai to nesaskrāpētu un nesabojātu, kuru katru līdzekli un raupjo birsti nedrīkst izmantot. Vispirms uz virsmas uzlej šķidro trauku mazgāšanas līdzekli, tad nedaudz ūdeņraža pārskābi, izbārsti dažas karotes sodas un, ja ir pieejams, nedaudz amonjaku. To visu ar mīkstu drānu sajauc turpat uz virsmas, lai izveidojas nedaudz putojoša masa. Ar to iesmērē visu virsmu, ja nepieciešams, atstāj uz laiku ievilkties, un tad ar papīra salvetēm visu noslauki. Plīts virsma spīdēs un laistīsies kā jauna!

Foto: Shutterstock

Nerūsējošā tērauda izlietņu tīrīšana

Šādas izlietnes ir visai bieži sastopamas mājokļos, tāpēc arī padoms, kā to visvienkāršāk ikdienā tīrīt, ieguvis milzu popularitāti. Viss ir gaužām vienkārši – izbārsti plaši pielietojamo sodu, ielej nedaudz silta ūdens, lai veidojas pasta, un ieberzē ar to izlietnes virsmu. Īpaši netīros gadījumos papildu tam var ņemt talkā etiķi.

Ūdens atstātie traipi uz koka

Krūzei vai glāzei pārlijis šķidrums, kas trāpījis uz koka galda virsmas, var atstāt ne tos pievilcīgākos riņķus. Tos tik viegli nemaz nenomazgāt, taču, izmantojot divas karotes majonēzes, iesmērējot to uz koka virsmas un atstājot uz vairākām stundām ievilkties, izdodas no tiem atvadīties uz mūžu. Lai arī cik dīvains izklausītos majonēzes pielietojums, šī metode esot vairākkārt pārbaudīta, tāpēc ir vērts par to pārliecināties arī pašiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!