Foto: Shutterstock
Dzīvē notiek visādi, un pat viskārtīgākajam cilvēkam var gadīties tā no sirds nošmulēties. Lai nesabojātu apģērbu, nereti steidzam uz ķīmisko tīrītavu, taču patiesībā traipu tīrīšanas līdzekļi atrodas tavos virtuves skapīšos. Lūk, padomi no vecmāmiņas pūra lādes!

Pirmkārt, pirms apģērba tīrīšanai tiek izmantota kāda ķīmiska viela, jānoskaidro, no kādām šķiedrām sastāv audums. Šādam nolūkam no drēbes gabala jāizvelk garenisko un šķērsdiegu, bet pēc tam jāsadedzina. Lina un kokvilnas diegi sadegs ar spožu liesmu, vilnas un dabiskā zīda gruzdēs, taču kaprona un neilona – sakusīs.

Otrkārt, ķīmisko vielu iedarbība vispirms jāizmēģina uz auduma atgriezuma vai vīļu iekšpusē. Nav ieteicams uzreiz lietot koncentrētu šķīdumu. Pirms traipu tīrīšanas jāsagatavo vate un vairākas lupatiņas (vēlams tādā pašā krāsā kā apģērbs). Paturi prātā, ka notraipīto vietu jāmazgā no kreisās puses.

Ķeramies klāt konkrētiem traipiem! Tauku atstātos traipus vispirms jāmēģina iztīrīt ar sāli. Sāls jāmaina vairākas reizes, kamēr traips izzudīs, taču svaigiem tauku traipiem var uzbērt krītu vai kartupeļu cieti. Atceries, ka apakšā vajadzētu palikt dēlīti.

Izrādās, ka olu traipus jācenšas iztīrīt uzreiz pēc uzkrišanas uz apģērba, jo sastāvā esošais olbaltums ar laiku pārvēršas nešķīstošos savienojumos un ir grūti iztīrāms. Svaigus olu traipus tīra ar ūdeni, kam pievienots ožamais spirts.

Piena vai citu olbaltumvielu saturoši produkti jāmazgā siltā, bet ne karstā ūdenī. Karstā ūdenī olbaltumvielas sarecēs un būs grūti izmazgājamas. Šajā gadījumā var labi palīdzēt vienkāršais, taču efektīvais ziepjūdens. Par citiem tīrīšanas paņēmieniem, lasi šeit.

Svaigus šokolādes traipus var iztīrīt ar ožamā spirta vai ļoti koncentrētu sāls šķīdumu. Ieēdušos traipus baltā apģērbā jāsamitrina ar ūdeņraža pārskābi un pēc 10 minūtēm jāskalo aukstā ūdenī.

Foto: Shutterstock

Turpretī kafijas un stipras tējas traipus jāberzē siltā ūdenī, kuram pievieno tējkaroti ožamā spirta uz litru ūdens. Skalot drēbes gabalu vajag divas reizes siltā, bet reizi aukstā etiķūdenī. Ja notraipīts ticis vilnas apģērbs, ieteicams tīrīt ar mitru suku un nosusināt. Šajā rakstā atradīsi vēl citus veidus, kā izmazgāt kafijas traipus.

Sāls un ūdens putriņa būs īstais līdzeklis, lai iztīrītu sarkanvīna un ogu sulas traipus. Kad pagājusi pusstunda, traipa vietu mazgā ziepjūdenī un skalo siltā ūdenī. Uz gluži svaiga sarkanvīna traipa uzreiz jāliek virsū salvete un jāmazgā tūlīt aukstā ūdenī tāpat kā kafijas traipus – litrā ūdens, pievienojot tējkaroti ožamā spirta. Turpretī baltvīna traipiem ātri jāuzlej auksts ūdens.

Lai izmazgātu asins traipus, kurus radījušas nobrāzuma vietas, kādu mirkli apģērba gabals jāizmērcē aukstā ūdenī, bet pēc tam – siltā ziepjūdenī. No tintes traipiem iespējams atbrīvoties, izmantojot sodas un ožamā spirta sajaukumu (tējkarote ožamā spirta un divas tējkarotes sodas uz glāzi ūdens). Ar tīrīta terpentīna palīdzību var izņemt traipus no zīda un vilnas audumiem.

Karstā gludekļa atstātu traipu iztīrīšanai no gaiša apģērba iespējams izmantot šādu līdzekli – tējkarote ūdeņraža pārskābes, daži pilieni ožamā spirta uz pus glāzi ūdens.

Taču, ja gadījies, ka uz apģērba nokļuvusi matu krāsu, steidz meklēt pēc ožamā spirta un ūdeņraža pārskābes, taču šoreiz jauc tos attiecībā 1:1.

Vēl citu padomus dažādu grūti iztīrāmu traipi mazgāšanā, atradīsi šajā kolekcijā.

Padomi apkopoti no grāmatas "Mazi noslēpumi mājsaimniecībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!