Foto: Shutterstock
Tiem, kam aktuāla malkas apkure, vai nu ir apsvēruši kurināšanai izmantot briketes vai arī to jau piekopj. Ja esi starp tiem, kas tā arī nav tikuši skaidrībā, vai briketes ir pateicīgs kurināmais materiāls un kā to izmantošana atšķiras no malkas, šis raksts palīdzēs tikt skaidrībā.

Brikešu piedāvājums, šķiet, ar katru gadu palielinās un parādās arvien jauni to veidi, taču pēc būtības kokskaidu briketēm ir viens skaidrojums – tas ir ekoloģisks un energoefektīvs kurināmais materiāls. Pateicoties brikešu blīvumam un mazajam mitruma procentam, kas tām piemīt, briketēm ir daudz lielāka siltumietilpība nekā malkai. Jāmin arī tas, ka briketes kā cieto kurināmo var izmantot gan kamīnos, gan ilgdegšanas krāsnīs un apkures sistēmās. Taču šajā visā ir būtisks ''bet'', skaidro ''Ošukalns'' pārstāvis Dāvis Dāboliņš. Ja ar briketēm vēlies kurināt plītī vai krāsni, jāatceras, ka briketes ir daudz blīvākas, līdz ar to izdalās lielāks siltums un jābūt uzmanīgiem ar pārkurināšanu. Brikešu skaits kurināšanas laikā ir atkarīgs no krāsns vai kamīna, kurā tās tiek kurinātas, tāpēc pirmajā reizē noteikti nepārspīlē ar to daudzumu.

Lai saprastu, kā izpaužas brikešu energoefektivitāte, konsultants skaidro, ka viena tonna brikešu aizstās aptuveni trīs m3 malkas. Bet bez šī aspekta jāņem vērā arī tas, ka briketes nav jāžāvē, jāskalda un jākrauj kā malka, tādējādi tiek arī ieekonomēts laiks. Turklāt briketes aizņem mazāk vietas un to lietošana neatstāj tik daudz gružu.

Viena no lielākajām brikešu priekšrocībām ir tā, ka pēc kurināšanas ar briketēm paliek ļoti maz pelnu, tāpēc šajā gadījumā kurināšana ir tīrāka, nekā ar malku vai akmeņoglēm. Speciālists piemin arī to, ka briketes ievērojami samazina skursteņa aizsērēšanu, tādējādi samazinot uguns bīstamību. Tas gan nenozīmē, ka skurstenis nav jātīra. Vismaz reizi gadā tas jādara jebkurā gadījumā. Kā vienu no svarīgākajiem aspektiem jāatgādina arī lielā siltumietilpība un augstais sadegšanas siltums, kā arī tas, ka sadegšanas laikā ir pastāvīgi augsta temperatūra.

Foto: Shutterstock

Kādas briketes izvēlēties

Speciālists skaidro, ka brikešu piedāvājums ir ļoti dažāds, turklāt katram ražotājam ir atšķirīga produkcija ar dažādas kvalitātes piedāvājumu. Iegādājoties briketes pie ražotāja, ir iespējams arī precīzi noskaidrot brikešu sastāvu, mitruma līmeni un citus interesējošos jautājumus, ko vairumtirdzniecībā nebūtu iespējams izdarīt, tāpēc vislabāk kurināmo materiālu iegādāties tieši no ražotājiem.

Interesantu brikešu kvalitātes pārbaudi ieteica speciālists – nomet uz zemes briketi un palūko, kāda tā izskatās. Ja tā neizjūk un nezaudē savu formu, tad ir labas kvalitātes, jo ir svarīgi, lai tā būtu kārtīgi sapresēta. Arī brikešu iegādes brīdī raugies, lai maisā tās nav jau padrupušas un ieplaisājušas.

Palūkojot brikešu veidus, var pat apmulst no dažādības. Skuju koku, bērza, jauktu koku briketes vai arī katrā reizē cita veida? Iepazīstoties ar praktisko pieredzi ''Cālis'' forumā, jāsaka, ka skuju koku briketes tiek vismazāk slavētas, jo tām ir gan izteikta sveķu smarža, turklāt pelnu ir krietni vairāk. Vislielākos komplimentus saņēmušas bērza un apses briketes, kurām ir vislielākā siltumatdeve un arī degšanas ilgums ir lielāks.

Tie, kas eksperimentējuši ar briketēm, raksta, ka par labākām tomēr atzīst kantainās formas briketes, ne apaļās un gredzena veida.

Citi briketes izmanto vien iekurināšanai un pēcāk kurtuvi papildina ar malku, arī tā var darīt, ja ir pieejama malka, bet tikai nesokas to veikli iekurināt. Daži atzina, ka skaidu brikešu vietā labāk meklēt mizu briketes, jo tām degšanas ilgums esot vēl ilgāks un karstums nav tiek liels kā bērzu briketēm, tādējādi būs vieglāk izvairīties no pārkurināšanas.

Kas attiecas uz brikešu glabāšanu – ja tās ir kvalitatīvi iepakotas un mitrums nepiekļūst, var glabāt kaut pagrabā, taču, ja tā nav, labāk izraudzīties pēc iespējas sausāku vietu.

Ņem vērā! Briketes tirgo polietilēna vai kāda cita materiāla iepakojumā un svarīgi to neatvērt līdz pat kurināšanas brīdim, citādi briketes uzsūks apkārtējā gaisa mitrumu. Kad pērc briketes, palūko, vai nav ieplīsis iepakojums, jo nevar zināt, cik ilgi tās glabātas vaļējā maisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!