Foto: Shutterstock

Viena sulīga cepeša gatavošana var izvērsties par izaicinājumu, jo pēc cepeškrāsns durvju atvēršanas jūtama nevis kārdinoša smarža, bet piedegušu tauku klātbūtne, kas nepazūd arī pēc krāsns atdzišanas. Lai nākamajās gatavošanas reizēs cepumi nepiesūktos ar deguma smaku, jau laikus izdari visu iespējamo.

Ātrā palīdzība situācijās, kad tauki jau iet pāri trauka malām un nolijuši uz cepeškrāsns pamatnes, ir sāls. Ieber to cepeškrāsnī, sāls absorbēs netīkamo smaku un neļaus veidoties piedegušiem traipiem, ko pēc tam arī grūti nomazgāt.

Kad krāsns atdzisusi, izņem cepeškrāsns restes, pannas un noslauki taukus ar papīra dvieļiem. Pēc tam var ķerties pie nopietnās tīrīšanas – cepeškrāsns iekšpusi rūpīgi izmazgā ar siltu ziepjūdeni un sūklīti. Lai nesabojātu virsmu, izmanto ne pārāk abrazīvu švammi. Pamatīgi piedegušus taukus būs vieglāk nomazgāt, ja pirms tam ļausi tiem izmirkt, piemēram, pastā, kas pagatavota no sodas un etiķa. Ar to iesmērē netīro vietu un tad atstāj uz laiku ievilkties. Ja nav etiķa, var izlīdzēties ar citronu sulu vai citronskābi un ūdeni, arī soda pati par sevi ļoti labi palīdzēs nomazgāt piedegušos traipus, raksta ''Hunker''.

Pēc tam, kad cepeškrāsns rūpīgi iztīrīta, izslauki visus gružus, jo tie nākamajās cepšanas reizēs var piedegt un atkārtoti radīt nepatīkamo smaku. Laika gaitā ēdiena kripatas sabirst arī cepeškrāsns durtiņu spraugā – vislabāk netīrumus izdabūt ar putekļusūcēja palīdzību.

Ja pēc tīrīšanas vēlies atsvaidzināt cepeškrāsni, ļoti efektīva ir šī metode ar citroniem, kas uzsūks visas smakas, tai skaitā deguma. Citrona vietā var izmantot arī apelsīnu – pēc cepeškrāsns lietošanas ievieto tajā uz pusēm pārgrieztu citrusu, kas ielikts traukā.

Tā vietā var arī ņemt talkā kādu siltumizturīgu trauku, ieiet tajā ūdeni, dažas karotes etiķi vai citronu sulu un ieliec karstā cepeškrāsnī. Dažas minūtes karsējoties, veidosies tvaiks, kas ļoti labi absorbēs smakas un palīdzēs arī atmiekšķēt piedegušos traipus, iesaka ''The Kitchn''.

Ja nav laika tīrīšanai, īslaicīgam efektam var līdzēt jau minētais sāls. Ieber to cepeškrāsns pamatnē un atstāj arī ierīces darbības laikā. Sāls neļaus taukiem dūmot un absorbēs smaku. Atceries, ka sāls pēc tam ir jāizslauka un krāsns jāiztīra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!