Foto: Shutterstock

Ledusskapis ir būtiska virtuves sastāvdaļa, var teikt, ka bez tā nav iedomājama mūsu ikdiena. Kas jāņem vērā iegādājoties vai mainot ledusskapi? Savos ieteikumos dalās Samsung Electronics Baltics speciāliste Līga Bite.

“Mūsdienu inovācijas arvien straujāk pārvērš sadzīves tehnikas funkcijas līdz nepazīšanai – sākot ar visaugstāko automatizācijas pakāpi, beidzot ar iespēju savienot vairākas viedierīces un kontrolēt iekārtu darbību ar viedtālruņa palīdzību. Brīdī, kad jāizdara izvēle par jauna ledusskapja iegādi, ir viegli apmaldīties dažādu iekārtu piedāvājumā, bet, izvēloties nepareizu modeli, var nākties vilties pieņemtajos lēmumos." stāsta Bite.

Rūpīgi izvēlies ledusskapja tipu un tilpumu

Izvēloties jaunu virtuves iekārtu, būtiski zināt, cik daudz cilvēku ir ģimenē un kādi ir viņu ikdienas paradumi. Piemēram, ja mājās ir bērni, trīsdurvju ledusskapis ar zemu novietotām durvīm būs laba izvēle, lai arī bērni varētu viegli piekļūt svaigiem produktiem vai saldējumam saldētavā. Otra svarīgākā funkcija ir ledusskapja un saldētavas tilpums, lai varētu sasaldēt vasarā ievāktās ogas vai uzglabāt svaigas gaļas produkciju.
Tāpat svarīgi pievērst uzmanību ledusskapja iekšējam tilpumam, salīdzinot to ar ārējiem izmēriem.

Izvērtē ledusskapja izmēru un virtuves iekārtojumu

Var šķist pašsaprotami, ka pirms ledusskapja izvēles ir rūpīgi jāveic mērījumi vietai, kur to paredzēts novietot, iekļaujot arī durvju atvēršanas leņķi un vietu, ko tās aizņem. Kļūda aprēķinos var novest pie nepareizas izvēles un tādām problēmām, kā ledusskapja durvju nepietiekama atvēršana vai pārāk šaura vieta ledusskapja aizmugurē. Ir vērts atcerēties, ka iekārtas izmērs ir viens no svarīgākajiem faktoriem jauna pirkuma izvēlē.

Novērtē ikdienas iepirkšanās un pārtikas uzglabāšanas paradumus

Arvien biežāk cilvēki mēģina iepirkties gudrāk, apmeklējot tirdzniecības veikalus reizi nedēļā un iegādājoties produktus ilgākam laika periodam. Neapstrādātas pārtikas (dārzeņi, augļi, zivis un gaļa) pareizas uzglabāšanas nosacījumi atšķiras – dažādiem pārtikas produktiem ir nepieciešami dažāda uzglabāšanas temperatūra. Jaunākie ledusskapji piedāvā vairākus nodalījumus produktu glabāšanai un atsevišķu zonu, kas saglabā attiecīgi nepieciešamo temperatūru (no 0 līdz +5 grādiem) dažādos plauktos. Tādējādi produkti tiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā, piemēram, svaiga gaļa 0 grādu temperatūrā, dzērieni no +1 līdz +5 grādiem vai kulinārijas produkti +3 grādu temperatūrā.

Izvēlies modeli, kas ir funkcionāls un ērti lietojams

Mūsdienu ledusskapis ir aprīkots ar vairākām jaunām funkcijām, kas atvieglo ikdienu dažādām vajadzībām. Ledusskapis vairs nav tikai pārtikas uzglabāšanas iekārta – ņemot vērā iespēju pielāgot temperatūru, tas pilda arī pagraba funkciju. Jaunākās ledusskapja funkcijas, tādas kā Vacation mode (Atvaļinājuma režīms), No Frost (Neveidojas apsarmojums) vai Freshness zone (Svaiguma zona), ir būtiskas izvēloties jaunu virtuves iekārtu. Ar atsevišķu dzesēšanas sistēmu ir aprīkoti arī mūsdienu ledusskapji. Tā nodrošina atsevišķu ledusskapja daļu dzesēšanu, rada optimālu temperatūru un mitrumu gan ledusskapī, gan saldētavā, līdz ar to pārtikas produkti saglabā dabisko garšu un smaržu, novēršot smaržu sajaukšanos.

Foto: Shutterstock

Pievērs uzmanību elektroenerģijas patēriņam

Liels un ietilpīgs ledusskapis vairs nenozīmē lielu elektroenerģijas patēriņu. Tieši pretēji – jaunākie modeļi ir daudz efektīvāki, tāpēc ledusskapja biežāka nomaiņa var kļūt par gudru izvēli ilgtermiņā. "Piemēram, mūsdienu ledusskapis ar neto tilpumu 617 litri patērē tikai 389 kilovati gadā, kas Latvijas tirgū mērojams vien 4,50 eiro izmaksās mēnesī. Ieteicams izvairīties no ledusskapja novietošanas blakus karstuma avotiem, tādiem kā krāsns, radiatori vai tieši saules stari, jo tas var palielināt iekārtas elektroenerģijas patēriņu,” teic Līga Bite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!