Arvien skaidrāk tiek runāts par jauno tehnoloģiju, tai skaitā telemetrijas pieaugošo lomu medicīnas un farmācijas jomā, par nozīmīgākajiem attīstības virzieniem šobrīd izvirzot datu ieguvi un analīzi pētniecībā, kā arī protezēšanas jomas attīstību. Lietu internets jeb telemetrijas risinājumi protezēšanas jomā rada potenciālu daudz plašākai funkcionalitātei, savukārt ar 3D druku speciālisti cer atrisināt protezēšanas izmaksu izaicinājumus.

Lai arī pasaulē aktīvi tiek runāts par autonomajām automašīnām, kas kļuvis aktuāli, pateicoties telemātikas attīstībai kopumā, šobrīd lielākā sabiedrības daļa, visticamākais, vēl nav gatava pilnībā paļauties uz robotu pie auto stūres nepietiekamas pārliecības par drošību dēļ.

Tomēr telemetrijas un telemātikas risinājumi transporta jomā savu vietu jau sen ir iekarojuši un šobrīd aizvien palielinās to izmantošanas mērogi un sfēras. Telemetrijas risinājumi jau šobrīd ir nepieciešami elektromobiļu infrastruktūras nodrošināšanai – gan uzlādes staciju darbības nodrošināšanai, gan tarifikācijai. Šī ir joma, kas ar Eiropas Savienības, valstu valdību un pašvaldību pamudinājumu un atbalstu, attīstās ļoti strauji.

Starp citu, arī Latvijā elektromobiļu īpašniekiem tiek piešķirts arvien vairāk atvieglojumu, piemēram, atbrīvojums no pirmās reģistrācijas nodokļa un transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa, bezmaksas iebraukšana Jūrmalā, bezmaksas stāvēšana pašvaldībai piederošajās maksas stāvvietās utt.

Šobrīd Latvijā telemetrija visplašāk izplatīta komunālo pakalpojumu nozarē – namu apsaimniekotāji visaugstāk novērtē automatizētas siltuma un ūdens mērījumu nolasīšanas un uzraudzības priekšrocības.

Tomēr redzam, ka arī šinī jomā ir plašas izaugsmes iespējas, izstrādājot jaunus un individuāli pielāgojamus attālinātās vadības risinājumus, piemēram, attālinātu siltuma regulēšanu atbilstoši diennakts laikam un āra temperatūrai, kā arī plašāk iepazīstinot iedzīvotājus ar telemetrijas nodrošinātajām iespējām.

Par to ir vairāk jārunā gan namu apsaimniekotājiem un komunālo pakalpojumu sniedzējiem, gan mums – telemetrijas pakalpojuma nodrošinātājiem, jo šis ir jautājums, kas attiecināms uz ikvienu uzņēmēju un iedzīvotāju.

Telemetrijas risinājumi piedzīvojuši lielu popularitāti ASV mājsaimniecībās, par zināmāko piemēru kļūstot gudrajam termostatam "Nest", kas apgūst nama īpašnieka ieradumus –, kādai temperatūrai tiek dota priekšroka dienā, kādai naktī, sensori nosaka, kad saimnieks ir mājās un pielāgo vēlamo istabas temperatūru. Savukārt Eiropā līdzīgi risinājumi vēl nav guvuši atsaucību.

Arvien plašāks telemetrijas pielietojums, kas drīzumā varētu attīstīties arī Latvijā, ir novērojams arī lauksaimniecības nozarē. "Gudrā saimniekošana" ļauj kontrolēt elektronereģijas padevi un operatīvi novērst strāvas pārtraukumus, kas īpaši būtiski gala produktu uzglabāšanai, savukārt sensori ļauj mērīt un nodrošināt piemērotāko siltuma, mitruma un gaisa ventilācijas līmeni, kas, piemēram, ir aktuāli siltumnīcu kompleksu uzturētājiem, fermu īpašniekiem un citiem.

Tāpat telemetrijas risinājumi spēj uzturēt automatizētas un attālināti kontrolējamas apūdeņošanas sistēmas un momentāni sniegt brīdinājumus par salnām pat attālākajos īpašumos.

Lai arī kuru nozari mēs aplūkotu, gudrās tehnoloģijas ienāk ikvienā no tām. Tas, cik strauja būs to attīstība un pielietojums individuālā līmenī, atkarīgs no vairākiem faktoriem – lietotājiem draudzīgu tehnoloģisko risinājumu izstrādes, spējas tos izskaidrot un nodrošināt pieņemamas izmaksas, kā arī sabiedrības elastīguma, mainot ieradumus. Ļausim, lai tehnoloģijas atvieglo mūsu ikdienu!