Kā pētnieki jau vairākkārt norādījuši, kad lietotājs liek sistēmai izdzēst personīgos datus, tā patiesībā neizdzēš pilnīgi neko. Tā vienkārši atzīmē to fizisko vietu, kuru bija aizņēmuši dati, ar atzīmi - "šeit var ierakstīt vēl kaut ko". Ja "pa virsu" nekas netiek ierakstīts, tad, pārvaldot noteiktas zināšanas un ne pārāk sarežģītus instrumentus, šos failus var nolasīt tā, it kā tos neviens nebūtu dzēsis.

Tāpēc, ja jūs atdodat vai pārdodat savu veco "droīdu" un telefona ieguvējs ir pietiekami zinātkārs un spējīgs, tad viņam nebūs ne mazāko problēmu iegūt jūsu it kā izdzēstos failus, tostarp, foto, video, dokumentus utt.

Tuvāko analoģiju varētu saskatīt ar dokumentu izmešanu papīrgrozā - izmetot biroja miskastē dokumentus, jūs tos neiznīcināt pavisam, tādā veidā ļaujot "zaudēto" viegli restaurēt. Un tikai brīdī, kad šī miskaste jau ir nogādāta uz izgāztuvi, var teikt, ka no dokumentiem jūs esat ticis vaļā praktiski uz visiem laikiem.

Bet kādā tad veidā savus datus no "Android" pārvietot uz "izgāztuvi"?

Nošifrējiet viedtālruni

Visas mūsdienu "Android" versijas (sākot ar "Gingerbread" jeb 2.3.x) atbalsta pilnīgu "diska" šifrēšanu. Sestajā "Android" versijā šifrēšana ir ieslēgta pēc noklusējuma. Nokļūt līdz uzstādījumiem un ieslēgt šifrēšanu iespējams šādā ceļā: Settings > Security > Encrypt phone.

Viedtālrunis visdrīzāk palūgs ievadīt un izmantot pilnvērtīgu paroli, lai pie katras lietošanas reizes atbloķētu ierīci - šis arī ir galvenais iemesls, kāpēc daudzi izvēlas nešifrēt telefona saturu, jo ir taču pārāk nogurdinoši katru reizi ievadīt noteiktu kombināciju.

Tiesa, šajā gadījumā parolei nevajadzētu kļūt par šķērsli - jūs nošifrēsiet telefona saturu tikai vienu reizi, bet pēc tam izpildīsiet jau ierasto rūpnīcas datu atiestatīšanu (Factory Reset).

Izpildot šo kombināciju, varat būt drošs, ka dati ir dzēsti, un pie tiem varēs piekļūt tikai informācijas tehnoloģiju ģēniji - atjaunot tos ir praktiski neiespējami.

Pārrakstiet datus

Ja jums tik tiešām telefonā ir saglabāta slepena informācija, kuru vēlas nomedīt ASV Nacionālās drošības aģentūra, tad varat iet vēl tālāk.

Sākotnēji nošifrējiet telefonu, pēcāk veiciet rūpnīcas datu atiestatīšanu, bet pēc tam - uzmanību - izpildiet vēl vienu soli, kas jau par 100% iznīcinās visus jūsu datus.

Vienkārši ieslēdziet telefonu, uzstādiet to, neidentificējoties "Google", ieslēdziet video ierakstu un aizpildiet visu brīvo atmiņu. Bet pēc tam vēl vienu reizi nošifrējiet datus un vēl vienu reizi atiestatiet visus rūpnīcas datus. Pēc šiem soļiem varat būt drošs - telefonā vairs nav it nekā.

Bet kā ir "iPhone" gadījumā?

Visos "iPhone" šifrēšana jau ieslēgta, tāpēc "Apple" lietotāji var atviegloti uzelpot.