Protams, ja nauda nav problēma, tad visefektīvākais risinājums cīņā ar "Google Chrome" pārlūka "rijīgumu" ir... necīnīties, bet vienkārši palielināt datora operatīvās atmiņas apjomu. Mūsdienās 8 GB operatīvās atmiņas modulis izmaksā ap 50 līdz 60 eiro – mērenas izmaksas datortehnikai. Tikai šādā gadījumā jāpārliecinās, ka operētājsistēma ir 64 bitu versijā, jo citādi, 32 bitu sistēmas gadījumā, "Google Chrome" nespēs izmantot vairāk nekā 4 GB operatīvās atmiņas. Bet, ja datortehnikas uzlabošana nav variants vai arī principiāli šādas problēmas dēļ nav vēlmes maksāt?

Kāpēc "Google Chrome" patērē tik daudz datora atmiņas

Iemesls, kāpēc "Google Chrome" viegli var aizņemt pāris gigabaitus operatīvās atmiņas, ir tāds, ka mūsdienās interneta pārlūka logā skatāmies dažādas resursietilpīgas lietas. Mēs apmeklējam mājaslapas, kuras kļuvušas komplicētākas pat salīdzinājumā ar dažām datorprogrammām, mēs skatāmies augstas izšķirtspējas video (un nereti pārlūka logu atstājam atvērtu, lai vēlāk turpinātu šo video skatīties), mēs spēlējam interneta spēlītes utt. Tas viss patērē ne mazums RAM.

Papildus tam "Google Chrome" lietotāja ērtībai nereti mēģina fona režīmā ielādēt tos resursus, kuri vēl nav pieprasīti, bet pārlūks pieņem, ka tomēr tiks. Rezultātā mūsdienu interneta pārlūks ir diezgan prasīgs pret tehnikas resursiem. Un ne bez iemesla – šobrīd ir 2015. gads un arhaiskās HTML mājaslapas ir jau vēsture.

Tāpat "Google Chrome" atsevišķi izdala resursus, kurus patērē katrs no atvērtajiem pārlūka logiem, gluži kā to dara pati operētājsistēma ar saviem procesiem un programmām. Tas neizbēgami rada lielāku kopējās operatīvās atmiņas izlietojumu, tomēr tajā pašā laikā atvieglo dzīvi, jo pārlūka darbība ir stabilāka (uzticamāka). Piemēram, vienas kļūdām pilnas mājaslapas atvēršana "Google Chrome" šķirklī neliks "uzkārties" visam pārlūkām. Protams, jo vairāk logu pārlūkā atvērts, jo vairāk tas patērēs operatīvās atmiņas.

Tomēr liela operatīvās atmiņas patēriņa paradokss ir tāds, ka ne vienmēr tas ir slikti, ja kāda programma (šajā gadījumā "Google Chrome") izmanto daudz atmiņas. Tukša atmiņa ir neizmantota atmiņa un ir bezjēdzīga, bet aizpildīta, tieši pretēji, ir izmantota un noderīga. Ja reiz kaut kas atrodas operatīvajā atmiņā, to no turienes var zibenīgi iegūt (RAM ir vairākkārt ātrāks nekā datora cietais disks vai SSD zibatmiņa). Protams, ja "Google Chrome" aizņem visu iespējamo RAM vai atstāj to brīvu tik maz, ka dators sāk jūtami "bremzēt", tad tas vairs nav labi. Un saistībā ar to vajadzētu ko iesākt.

Kā mazināt "Google Chrome" apetīti

Pieņemsim, ka "Google Chrome" patērē visu jūsu datora pieejamo operatīvo atmiņu. Vai arī jūsu datoram ir 16 GB RAM, bet tik un tā nepatīk, ka "Google Chrome" aizņem, teiksim, divus gigabaitus operatīvās atmiņas. Ko darīt, lai mazinātu interneta pārlūka apetīti?

Iepriekš jau minējām, ka "Google Chrome" visu izdala atsevišķos procesos, gluži kā pati operētājsistēma. Un pie šiem procesiem lietotājs var tikt klāt! Palaidiet "Google Chrome" un nospiediet uz klaviatūras "Shift" un "Esc" taustiņus (uz "Apple" datoriem augšējā izvēlnē "Windows" un tad "Task Manager"). Atvērsies "Google Chrome" iebūvētais procesu pārvaldnieks, kurā var paskatīties, cik kurš logs vai pārlūka spraudnis attiecīgajā brīdī aizņem operatīvās atmiņas (un procesora jaudas). Attiecīgi, ja pamanāt, ka kāds logs ar interneta mājaslapu vai pārlūka spraudnis patērē pārlieku daudz RAM – piemēram, pastāvīgi atvērts "Gmail" vai "YouTube" – tad varat turpat pārtraukt tā darbību.

Otrs efektīvais variants – panākt, ka "Google Chrome" spraudņi ielādējas nevis uzreiz, palaižot pārlūku, bet gan tikai pēc nepieciešamības. Šim nolūkam nepieciešams ieiet "Google Chrome" iestatījumu (settings) logā, atvērt "Content Settings" šķirkli un izvēlēties opciju "Let me choose when to run plugin content". Pēc tam interneta mājaslapu veidols nedaudz (dažām gan būtiski) izmainīsies, bet toties "Flash" un citi "rīmas" automātiski neielādēsies katrā mājaslapā. Tajā pašā izvēlnē var arī izveidot sarakstu ar tām mājaslapām, uz kurām iepriekšminētie ierobežojumi neattiektos. Un tas pat nav tikai vēlams, bet pat obligāti, jo citādi sajuksiet prātā, ja, piemēram, katru reizi ieejot "YouTube", būtu lieku reizi jāspiež uz video loga, lai tikai aktivizētu "Flash" spraudni un noskatītos sižetu.

Visbeidzot, var izlīdzēties ar "Google Chrome" spraudni, kas ļauj "iemidzināt" neaktīvos logus. Piemēram, "The Great Suspender" to dara automātiski, izmetot neaktīvos mājaslapu logus no operatīvās atmiņas, bet atstājot tās redzamas. Savukārt "OneTab" ļauj manuāli izvēlēties, ko pagaidām nevēlaties redzēt, bet baidāties pazaudēt – aizvērtais logs ar šī spraudņa palīdzību tiks saglabāts atsevišķā "lapā", no kuras vienmēr būs no jauna ielādējams vajadzības gadījumā.