"Microsoft" ar "Windows 10" palīdzību aktīvi ievāc datus par datora darbību, lai noskaidrotu esošās operētājsistēmas darbības stabilitāti, lietotāja paradumus un izmantotu šo informāciju turpmākajā "Windows 10" izstrādē. Intervijā izdevumam "PC World" viens no "Microsoft" viceprezidentiem atklāja, ka "Windows 10" patiešām ievāc informāciju un, nē, šo procesu nav iespējams atslēgt ar vienu peles klikšķi.

"Microsoft" pārstāvis gan uzsver, ka informācija par sistēmas darbību tiek ievākta anonīmi – bez piesaistes konkrētā lietotāja profilam un datoram. Šāda rīcība perspektīvā ļaujot uzlabot operētājsistēmas darbību visiem lietotājiem.

Tomēr lietotājam būtu jābūt iespējai pašam izlemt, vai ar savu lietošanas paradumu informāciju dalīties ar kādu citu vai nē. Esam atraduši divus veidus, kā pilnībā atslēgt "Windows 10" telemetriju.

Viens no veidiem ir "Windows 10 Enterprise" versijas lietotājiem. "Enterprise" versijas "Windows 10" oriģināli paredzēts lielajām korporācijām. "Microsoft" apgalvo, ka šajā versijā sistēmas administratori varot pilnībā atslēgt telemetriju. Bet kāpēc šāda iespēja ir tikai lielajiem klientiem?

Otrs variants – izmantot neatkarīgu izstrādātāju programmatūru šim nolūkam. Mūsu rekomendācija – "Spybot Anti-Beacon". Tā ir bezmaksas programma (tomēr izstrādātājus viņu mājaslapā brīvprātīgi var atbalstīt ar ziedojumu), kuru radījusi tā pati kompānija, kas līdz šim plašāk ir pazīstama ar "Spybot Search & Destroy" programmu.

Pateicoties "Spybot Anti-Beacon" programmai, ir redzams, ka "Windows 10" operētājsistēmai ir veseli 53 veidi, kā nosūtīt informāciju "Microsoft" kompānijai. Tāpat šajā pretspiegošanas programmā redzam, ka "Microsoft" izmanto daudzus mehānismus, kas ir slēpti no lietotāja un pilnīgi noteikti nav atslēdzami pašā operētājsitēmā.

"Spybot Anti-Beacon" programmas darbvirsma ir ļoti vienkārša. Viss, kas jāizdara, ir jānospiež podziņa "Immunize", bet pēc tam jāpaskatās "Optional" šķirklis, kurā arī var atzīmēt visu, kas šķiet lieks.