Ko vēlas FIB?

FIB vēlas, lai "Apple" kompānija palīdzētu piekļūt tai informācijai, kas glabājas Saīda Farūka - "Sanbernardīno šāvēja" - viedtālrunī "iPhone 5c". 2015. gada 2. decembrī stāsta varonis ar sievu Tašfinu Maliku ielauzās invalīdu palīdzības centrā Sanbernardīno, kurā tajā brīdī norisinājās pašvaldības darbinieku svinības, un atklāja uguni. Apšaudes rezultātā 14 cilvēki gāja bojā un vēl 21 guvis ievainojumus. Noziedznieki tika likvidēti aizturēšanas brīdī. Savukārt notikuma vainu uzņēmās "Daesh".

Kāpēc FIB paši neķērās vērsim pie ragiem?

Jo viedtālrunis strādā ar jauno "iOS 9", turklāt ir aizsargāts ar drošības kodu. Iebūvētais mehānisms neļauj piemeklēt atbilstošu drošības kodu - pēc devītā neveiksmīgā mēģinājuma pauze var starp tiem ievilkties līdz pusstundai. Tāpat operētājsistēmā var būt aktivizēti iestatījumi, kuri izdzēš visu informāciju pēc desmitās neveiksmīgās reizes. FIB nezina, vai šis uzstādījums ir aktivizēts, bet riskēt neapņemas.

Virmo informācija, ka pat "Apple" nevar piekļūt šai informācijai

Jā, pie viedtālruņa satura nevar piekļūt pat kompānija, kura to izstrādājusi. Tomēr "Apple" ir iespēja radīt aparātprogrammatūru (firmware), kas deaktivētu informācijas pašiznīcināšananās mehānismu un noņemtu pauzes starp mēģinājumiem. Turklāt "Apple" var izdarīt tā, lai FIB nenāktos visus cipariņus ievadīt pašrocīgi, bet gan uzticēt šo uzdevumu datoram, kas to atrisinātu pavisam ātri un viegli. Tieši to arī cenšas FIB iegūt no "Apple".

Vai "Apple" var apmierināt lūgumu?

Teorētiski - jā. Bet viņi to negrib darīt. Divu vienkāršu iemeslu dēļ - datu aizsardzība un vērtīgais laiks, kas ticis ieguldīts, lai izveidotu pietiekamu aizsardzības sistēmu "Apple" ierīcēs.

Kā atzīmējis "Apple" kompānijas galva Tims Kuks, kompānija sadarbojās ar dienestu un sniedza visu pieejamo informāciju, tomēr tagad FIB lūdz radīt arī programmatūru, kura nepastāv. "Apple" ar to neplāno nodarboties. "Ja šāda aparātprogrammatūra nokļūs "ne tajās rokās", visa "iPhone" datu aizsardzības sistēma riskē sabrukt," norāda Kuks.

Vai tiešām šī ir pirmā reize, kad "Apple" kompānijai lūdz ko tādu izdarīt?

Nē, tas noteikti nav pirmais gadījums. Zināms, ka pēdējo septiņu gadu laikā kompānija izpildījusi vairāk nekā 70 līdzīgus pieprasījums. Tiesa, ne visi attiecās uz jaunākajām iOS versijām, kas pieprasa speciālu aparātprogrammatūru izveidošanu. Turklāt gan policijai, gan FIB ir savi finansiālie līdzekļi, kas ļautu uzlauzt jebkuru "iPhone" un "iPad" līdz pat septītajai "iOS" versijai ieskaitot. Bet "iOS 9" tiem nav pa spēkam.

Kāpēc šis stāsts kļuvis skandalozs?

Visdrīzāk tāpēc, ka uz jautājuma zīmes tika uzlikts galvenais "Apple" mārketinga vēstījums - līdz ar "iPhone" iegādi pircējs iegādājas arī datu drošību. "Apple" arvien centīgāk pieiet šai lietai ar katru nākamo operētājsistēmas versiju, bet te atnāk FIB un pieprasa instrumentu šīs datu drošības atmūķēšanai.

Žurnālisti nevar saprast, kāpēc šis strīds nonācis publiskajā vidē tik strauji. Terorista viedtālrunis jau labu laiku bijis FIB rokās - grūti noticēt, ka specdienests nolēmis vērsties pie "Apple" tikai februāra sākumā un uzreiz to izdarīja publiski. Visdrīzāk pirms visas skaļās epopejas bijušas ilgstošas un sarežģītas pārrunas.

Skandalozs šis stāsts kļuvis arī terorista personības dēļ. Viņš nebija vienkāršs ierindas noziedznieks, izmeklēšanas gaitai sekoja visi federālie ASV mediji. Un, protams, fakts, ka aiz šī terorakta stāv "Daesh", liek cilvēkiem domāt, ka "Apple" cenšas piesegt teroristus. Tieši šo kārti vienreizēji izspēlējis arī ASV prezidenta amata kandidāts, republikānis Donalds Tramps. Plus esošā prezidenta administrācija lūgusi "Apple" kompāniju atbalstīt izmeklēšanu un palīdzēt FIB.

Kā reaģē IT industrija?

Visu lielāko amerikāņu IT uzņēmumu pārstāvji demonstratīvi nostājušies "Apple" pusē, lai arī daļēji to var nosaukt par atklātu divkosību - absolūti visas ASV IT kompānijas pēc specdienestu pieprasījuma sniedz informāciju, turklāt - ne tikai ASV specdienestiem.

Bet par to, ka līdz pat 2012. gadam ASV Nacionālās drošības aģentūra varēja "šiverēt" gan "Apple", gan "Google", gan "Microsoft" un citu kompāniju serveros, par to mēmi klusē un vislabākajā gadījumā - nemaz neatceras.

Tad "Apple" pakļāvās FIB vai nē?

Brīvprātīgi visdrīzāk, ka nē. "Apple" cenšas novest lietu līdz tiesai, turklāt - nepieciešamības gadījumā - Augstākajai tiesai. Šāds gājiens var aizstāvēt visu IT nozari, bet tik pat labi arī salauzt. ASV darbojas precedenta tiesības, kas nozīmē, ka lietas gaitā FIB var izmantot tiesas lēmumu savā labā un izmantot to visos pārējos šāda tipa gadījumos. Ja, protams, uzvarēs.

Kā tas skar mani?

Tieši - nekā. Bet, ja "Apple" zaudēs un jūs kādreiz nokļūsiet ASV FIB redzeslokā, tad ziniet, ka viss jūsu viedtālruņa saturs būs kā uz delnas.