Par to, ka Rīgas mērs "noķēris" vīrusu, sākotnēji uzzināja viņa sekotāji, bet tikai vēlāk arī pats Ušakovs. "Visiem ļoti atvainojos, bet šķiet, ka mans FB saķēris kaut kādu vīrusu. Ja jūs saņemat no manis ziņojumu ar saiti uz video - neveriet vaļā!" mērs norādīja "Facebook" portālā.

Ziņojums no Rīgas mēra ar vīrusu izskatījās šādi:

Vīrusa galvenais izplatīšanās spēks, ar kuru saskārās Nila Ušakova profils un, acīmredzot, arī daudzi citi latvieši, slēpjas tajā, ka tas atzīmē savā publikācijā inficētā lietotāja kontaktpersonas. Šīs atzīmes redz arī nākamie upuri, kā arī viņu draugi. Ja lietotājs ziņkārības dēļ uzklikšķina uz video vietrāža, viņš riskē kļūt par vīrusa upuri un tā pārnēsātāju. Pirmo reizi šāds vīruss "Facebook" portālā parādījās pirms gada.

Noklikšķinot uz vietrāža, var realizēties kāds no diviem izplatītākajiem scenārijiem. Pirmajā variantā: lai "parādītu video", jums pieprasīs uzstādīt atsevišķu programmu. Neinstalējiet to - tas ir vīruss! Otrajā variantā: jūsu "Facebook" profilam var pievienot aplikāciju, kas pieprasīs pieeju jūsu datiem. Neļaujiet to darīt - tas arī ir vīruss!

Lai kādu formu neieņemtu vīruss - atsevišķa programma vai aplikācija - tas uzsāks ziņojumu izvietošanu jūsu vārdā. Savukārt šajos ziņojumos būs vietrāži uz video klipiem vai "interesantiem rakstiem", kas inficēs vēl vairāk lietotāju.

Izmantojot "Facebook", svarīgi atcerēties, ka drošība ir jūsu pašu rokās. Jebkuras saites var novest līdz vīrusam, tāpēc lieti pārliecināties, uzbraucot ar pelītes kursoru uz saites un aplūkojot pārlūkprogrammas augšējā kreisajā stūrī, kur tā novedīs. Turklāt aizmirstiet par atļauju sniegšanu kaut ko ierakstīt no jūsu vārda vai piekļūt jūsu datiem, vēl jo vairāk - nekad neuzstādiet uz sava datora nepazīstamas un nepārbaudītas programmas.

Gadījumā, ja vīruss ir kaut kādā mistiskā veidā instalējies kā aplikācija, "iztīrīt" to palīdzēs jebkurš mūsdienīgs antivīruss. Kā jau norādījām, šāda tipa vīrusi parādījušies jau pirms laba laika, tāpēc antivīrusu kompānijas par tiem ir labi informētas un nodrošinātas.