"Reddit" ieraksta autors "zambuka54", kā arī ievērojams daudzums citu sašutušu lietotāju, izrāda dziļu neapmierinātību par to kā "Windows 10" tiek lejupielādēts un uzstādīts uz viņu personīgajiem datoriem bez lietotāja atļaujas. Tomēr šis ir fakts, kuru "Windows 10" izstrādātāji nemaz necenšas noliegt, un, tieši pretēji, uzsver, ka automātiska operētājsistēmas atjauninājumu uzstādīšana, viņuprāt, atvieglo lietotājiem dzīvi, jo tiem nav pašrocīgi jāmokās ar sarežģītām instalācijas procedūrām, lai tiktu pie jaunākās "Windows" versijas.

Turklāt, ja ņem vērā, ka "Windows 10" tiek nesavtīgi piedāvāts visiem esošajiem "Windows 7", 8 un 8.1 lietotājiem absolūti bez maksas, rodas jautājums – kādēļ tad šāda negatīva reakcija?



Minētā "Reddit" ieraksta autors ilustrē milzīgu problēmu, ko šāda sistēma spēj radīt tādās neattīstītās valstīs kā Dienvidāfrika, kur interneta pakalpojumi ir ļoti vāji, nestabili un, galvenokārt, ļoti dārgi.

"Zambuka54", kurš darba vajadzībām ir spiests izmantot satelīta-interneta pieslēgumu ar tarifa cenu 1,75 dolāri par megabaitu, nācās kopumā šķirties no 30 720 dolāru par 6 GB lielo "Windows 10" atjauninājumu, kurš tika lejupielādēts un uzstādīts bez lietotāja piekrišanas.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem vērsties pie "Microsoft" pēc finansiālas kompensācijas, nabaga "Zambukam" atlika vien samierināties ar ievērojamajiem zaudējumiem un izgāzt savas dusmas "redditā", kurā viņš savu sirdīgo ierakstu noslēdz ar skarbo novēlējumu "F* You Microsoft!".

Automātiskā 'Windows 10' uzstādīšana kādam dienvidāfrikānim sagādā milzīgu interneta rēķinu
Foto: Shutterstock



Kopš ieraksta ievietošanas, vairāki "Microsoft" nīdēji un kritizētāji no neattīstītām valstīm ir dalījušies ar līdzīgiem stāstiem par to, kā "Windows 10" lejupielādēšana tiem ir ievērojami sadārdzinājusi interneta rēķinus, pazeminājusi datu pārraides ātrumu veselos apgabalos vai dažos gadījumos pat radījusi lokālus interneta tīkla bojājumus.

Paši aktīvākie "Reddit" biedri ir ierosinājuši ziedojumu kampaņu autoram "zambuka54", kura kopējās šī brīža izmaksas par lejupielādētajiem "Windows 10" atjauninājumiem un datiem ir sastādījušas teju 85 tūkstošus dolāru (par 17 Gb), taču vairākums foruma lietotāju vienkārši izrāda savu neapmierinātību ar šādu Microsoft rīcību, jo, kā jau iepriekš vēstījām, "Windows 10" OS autonomo uzstādīšanos nav iespējams atslēgt, izmantojot datora iestatījumus, bet gan tikai atlikt uz vēlāku laiku, mūžīgi spiežot visiem pazīstamās "Not now", vai "Remind me later" pogas, kuras tomēr, agri vai vēlu panāk savu...

Ir atklājies, ka pat nopietni IT speciālisti nespēj atrast veidu kā apturēt "Windows 10" automātiskos atjauninājumus, un, ka šķietami, vienīgais risinājums ir izmantot kādu no speciāli izstrādātajām "Windows 10" bloķēšanas programmām, kā piemēram "NEVER 10" vai "GW10 Control Panel".



Kopš produkta iznākšanas 2015. gada jūlijā "Windows 10" lietotāju skaits ir pārsniedzis 300 miljonus, un tā kopējā daļa globālajā operētājsistēmu tirgū sastāda 15,34%.