Sadarbībā ar "B2B International" veiktajā pētījumā tika aptaujāti vairāk nekā 12 tūkstoši respondentu visā pasaulē un konstatēts, ka daudzi riskē kopīgot personas datus, izmantojot tiešsaistes saziņas kanālus, bīstamajā interneta vidē.

Tas var ietvert savu fotogrāfiju (45%), savu kontaktinformāciju (42%), citas personas fotogrāfiju (32%), sensitīvus personas datus (30%) un ar darbu saistītu informāciju (20%) internetā. Turklāt un, iespējams, vēl bīstamāk ir tas, ka sestdaļa ir dalījusies savā noslēpumā (16%), bet 9% ir paziņojuši privātu informāciju par citu personu un 8% ir publicējuši sensitīvu finansiālo informāciju.

Šie dati ir iegūti, neraugoties uz to, ka puse pauda nopietnas bažas par šādas informācijas publicēšanas postošo ietekmi gan no finansiālo zaudējumu, gan emocionālā stresa viedokļa. Trešdaļa bija noraizējusies, ka tas var sabojāt attiecības vai kādu apkaunot vai aizvainot, bet sestdaļa (15%) baiļojās, ka tas var kaitēt viņu karjerai.

Tāds bažu līmenis bieži ir pamatots. 28% atzina, ka ir nejauši kopīgojuši konfidenciālus datus, un desmitdaļa ir cietusi no tā. Cietušo piedzīvotās sekas ietvēra draugu zaudēšanu (20%), terorizēšanu (17%), finansiālus zaudējumus (15%), attiecību izbeigšanu (13%) un atlaišanu no darba (13%).

Tomēr 13% joprojām neveic nekādus drošības pasākumus, lai aizsargātu savas darbības un informāciju tiešsaistē, un tikai četras desmitdaļas mijiedarbojas ar tuvākajiem ģimenes locekļiem un draugiem atsevišķi no citām darbībām (43%) vai pirms nosūtīšanas atkārtoti pārbauda visus paziņojumus un ziņas (39%).

Ceturtdaļa cenšas izvairīties no informācijas sūtīšanas vai publicēšanas, kad ir iereibuši, un vainas apziņas pārņemti 29% izvēlas samērā neefektīvu pasākumu – steidzīgu savas interneta vēstures dzēšanu pēc kaut kā kopīgošanas.

"Daudziem patērētājiem joprojām ir grūti informētību par riskiem pārvērst piesardzībā, kad ir runa par darbībām internetā. Ar tik daudzām ierīcēm un tiešsaistes kanāliem, kas ir mūsu rīcībā, ir daudz vieglāk nekā jebkad agrāk publicēt neaizsargātu ziņu vai nejauši kopīgot informāciju ar personām, kam tā nav domāta," iegūtos datus komentē "Kaspersky Lab" galvenais drošības pētnieks Deivids Emms. "Ja neesat pietiekami kiberpratīgs un neieviešat pienācīgus drošības un konfidencialitātes pasākumus, jūs varat sagraut draudzību un karjeru. Kas ir nonācis internetā, tas paliek tur uz visiem laikiem – tāpēc, ja rodas šaubas, paturiet šo informāciju pie sevis."