Sākotnēji plānojām uzrakstīt vienkārši garlaicīgu rakstu par to, kāpēc kādam 2016. gadā vēl būtu nepieciešams podziņu telefons, bet vēlāk sapratām, ka ar piemēriem iz dzīves stāstīt būs krietni interesantāk. Salīdzināšanai "Techlife" izvēlējās vienu no pašiem jaunākajiem (2015. gada decembris) un pieejamākajiem modeļiem - "Nokia 230 Dual SIM". Savukārt "Apple iPhone SE" izvēle ir likumsakarīga - pats jaunākais "Apple" produkts.

Protams, "iPhone SE" ir kāds simts krietni jaudīgāku funkciju nekā "Nokia 230 Dual SIM", bet kāda jēga no tām visām, ja ir deviņas (labi - astoņas ar pusi) dažam labam nepieciešamākas?

1. Divas SIM-kartes

Nokia 230 Dual SIM: divas ligzdas SIM kartēm.
Apple iPhone SE: viena ligzda SIM kartei.

Visu prieku par divām SIM kartēm nesapratīs tikai tas, kuram nekad nav bijušas divas SIM kartes vienlaicīgi. Darba un privātā, vienam operatoram un citam, "katrai dienai" un zvaniem pēc "sludinājuma". Mēs esam pārliecināti, ka kaut kur uz planētas ir slepens klubs tiem, kuri aizlūdz dievus par ierīci ar trīs SIM kartēm.

Starp citu, "Hi-End" viedtālruņi ar pāris SIM karšu atbalstu izgatavo tikai dažas kompānijas, un, kā likums, uz Latviju tādas oficiāli netiek piegādātas. Tāpēc nākas iztikt ar zemākas klases viedtālruņiem.

2. Cena Latvijā

  • Nokia 230 Dual SIM: 69 eiro.
  • Apple iPhone SE: 489 eiro.

Somu darinājums ir tieši septiņas reizes lētāks par amerikāņu. Un, jā, mēs uzskatām zemāku cenu par plusu jo īpaši, ja starpība ir tik liela. Mēs vienkārši mīlam, kad lietas izdodas iegādāties lētāk, bet pelnīt vairāk. Ja kādam šis princips darbojas ačgārnā secībā, tad "Nokia", protams, zaudē.

3. Selfiju kamera

  • Nokia 230 Dual SIM: 2 MPix.
  • Apple iPhone SE: 1.2 MPix.

Jā, tieši tā, vecajā labajā "podziņtelefonā" megapikseļu ir vairāk nekā dārgajā "Apple". (Protams, ka salīdzināt kameras tikai pēc megapikseļiem ir nekorekti - tā kamera, kas ir "Apple", māk to, kas "Nokia" nemaz sapņos nebūs rādījies. Bet šoreiz "Techlife" atļausies ņemt piemēru no tiem pircējiem, kuri izvēlas kameras tikai pēc MPix skaita.)

Kā likums, "podziņtelefoniem" kameras tomēr būs sliktākas nekā viedtālruņiem, turklāt ievērojami. Īpaši tas attiecas uz galveno kameru. Piemēram, šim pašam "Nokia" telefonam galvenajā kamerā ir tie paši 2 MPix. Tāpēc var teikt, ka "Nokia" vienkārši paveicies, ka "Apple", pat acis nepamirkšķinot, 2016. gadā pārdod 2013. gada tehnoloģijas.

4. microSD ligzda

  • Nokia 230 Dual SIM: ir, līdz 32 GB.
  • Apple iPhone SE: nav.

Te jau būs viss skaidrs arī bez komentāriem. Vien atzīmēsim, ka situācija abos gadījumos - kad "podziņtelefonā" ir ligzda atmiņas kartei, bet viedtālrunī nav - nav tik ļoti tipiska.

5. Izmēri un svars

  • Nokia 230 Dual SIM: 124.6 x 53.4 x 10.9 mm un 91.8 g
  • Apple iPhone SE: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm un 113 g

"Nokia" ir mazliet šaurāks un vieglāks par veseliem 20 gramiem. It kā sīkums, bet, kad nākas staipīt telefonu līdzi kādā pārgājienā - katrs miligrams ir no svara. Turklāt tas viss, ņemot vērā, ka "iPhone SE" ir ar 4 collu ekrānu, bet tipiskie "Hi-End" viedtālruņi mūsdienās ir krietni lielāki. Salīdzinājumam - "Samsung Galaxy S7 Edge": 150,9 x 72,6 x 7,7 mm un 157 g.

6. Darbības laiks pēc vienas uzlādes

  • Nokia 230 Dual SIM: līdz 528 stundām gaidīšanas režīmā, līdz 23 stundām sarunā,.
  • Apple iPhone SE: līdz 240 stundām gaidīšanas režīma, līdz 14 stundām sarunām.

Tie, kuri mīl doties pārgājienos tālāk no civilizācijas, novērtēs šādu funkciju. Protams, ir iespēja līdzi paņemt ārējo akumulatoru, bet tie ir tikai lieki izdevumi un papildu svars.

7. Noņemamais akumulators

  • Nokia 230 Dual SIM: ir.
  • Apple iPhone SE: nav.

Kā redzam, "Nokia" darbības laiku var vienkārši pagarināt uz noņemamā akumulatora rēķina. Iekrāj kārbiņu ar baterijām un brauc tālāk no civilizācijas uz kādu pusgadu. Ar "Nokia" tā ir realitāte, bet ar "iPhone" diez vai šāds triks izdosies, ja vien līdzi nevilksiet ģeneratoru.

8. FM-radio

  • Nokia 230 Dual SIM: ir.
  • Apple iPhone SE: nav.

"iPhone" nekad nav piedāvājis radio, bet vecajos, labajos "podziņtelefonos" tāda ekstra ir gandrīz vienmēr. Jāatzīmē, ka daudziem tā ir kritiska funkcija! Līdzīgi kā SOS poga, kas bieži sastopama telefonos ar pogām.

9. Podziņas

  • Nokia 230 Dual SIM: ir.
  • Apple iPhone SE: nav.

Šai būtiskajai funkcijai mēs piemērojām 0,5 baļļu atzīmi. Jo tomēr jāatceras par senioriem, kuri vienkārši baidās no ierīcēm bez pogām.

Turklāt, ja kāds domā, ka "podziņtelefoni" tūlīt, tūlīt "izmirs" - aizmirstiet! Pēc "CCS Insight" kompānijas analītiķu datiem, podziņas veikalu plauktos zibināsies vēl kā minimums līdz 2019. gadam. Turklāt sastādīs 20% ienākumu no visu veidu telefonu tirdzniecības.

Te nu jāatzīmē, ka pagājušajā gadā pēc LMT aplēsēm, viedtālruņus lieto vien 60%, bet "podziņtelefoni" saglabā ceturto daļu tirgus.