"Patlaban "Tele2" tehniskā komanda testē dronu pielietošanu tīkla infrastruktūras uzturēšanas un attīstības mērķiem," norāda "Tele2" tehniskā direktore Līga Krūmiņa. "Tīkla jaudas palielināšanai šogad vidēji uzbūvējam vienu 4G jaunu bāzes staciju katru dienu. Esošo bāzes staciju apsekošana un tīkla plānošana nozīmē apjomīgu darbu, un dronu pielietojums mums varētu palīdzēt strādāt efektīvāk, ietaupot laiku un cilvēkresursus, kā arī samazinot risku, kas pastāv, veicot darbus augstumā."

"Pagaidām vēl ir pāragri spriest, cik plaši nākotnē izmantosim dronus, bet par to, ka droni perspektīvā ir lielisks palīgs mobilo sakaru nozarē, šaubu nav," piebilst Krūmiņa.

Ar dronu palīdzību var uzņemt attēlus, filmēt un mērīt augstumu, un speciālists jeb dronu pilots, kas dronu kontrolē no zemes tiešsaistes režīmā, redz visu, kas notiek pārraugāmajā bāzes stacijas tornī un apkārtējā teritorijā no drona gaisa skatpunkta.

Ar dronu palīdzību var veikt arī bāzes staciju torņu vizuālo inspekciju un ievākt nepieciešamo informāciju tīkla plānošanai dabā, piemēram, noteikt jaunās bāzes stacijas nepieciešamo augstumu un tiešo redzamību ar citām tuvākajām esošajām bāzes stacijām.

Līdz šim, plānojot bāzes staciju būvniecību jaunā vietā, īpaši pilsētvidē, reizēm ir tikuši izmantoti pacēlāji, bet ar dronu tehnoloģijām tas vairs nav nepieciešams. Droni var arī piekļūt objektiem vai pacelties gaisā vietās, kas cilvēkam būtu bīstami vai sarežģīti.

Tiesa, droniem ir arī savi trūkumi – to darbību var apgrūtināt koki, ēkas, arī laikapstākļi, piemēram, liels vējš, migla. Tomēr, ņemot vērā dronu tehnoloģiju straujo attīstību, daudzi trūkumi drīz paliks pagātnē.

"Tele2" testiem dronus nodrošina "Drone Technology".