Cilvēks, kurš tiek apsūdzēts vairāk nekā simts Holivudas zvaigžņu intīmo fotogrāfiju zādzībā, atzinis savu vainu un sadarbojies ar izmeklētājiem. Tagad 36 gadus vecajam amerikānim Rajenam Kollinsam, kurš atzinies vēsturiski lielākajā zvaigžņu personīgās informācijas zādzībā, draud 18 mēneši ieslodzījumā un sods 250 tūkstošu ASV dolāru apmērā. Ja Rajens būtu uzstājis, ka ir nevainīgs, sods būtu ievērojami bargāks.

Starp cietušajiem gandrīz visas ir sievietes - aktrises Dženifera Lourensa un Kirstena Dansta, modele Keita Aptone, Kima Kardašjana, dziedātājas Rianna, Selēna Gomeza un Avrila Laviņa, Vladimira Kličko līgava, aktrise Heidena Panetjēra, kā arī citas šovbiznesa zvaigznes.

Kā hakerim izdevās nozagt simtiem amerikāņu aktrišu un modeļu intīmās fotogrāfijas
Foto: AFP/Scanpix

Izrādās, ka krāpnieks izmantoijis pašu pirmitīvāko no visiem iespējamajiem uzbrukuma veidiem - viņš vienkārši upuriem izsūtījis vēstules "Apple" un "Google" tehniskā atbalsta vārdā ar lūgumu atsūtīt lietotājvārdu, paroli un slepeno jautājumu. Pašas lētticīgākās zvaigznes to arī izdarījušas, elektroniskajā vēstulē skaidri un gaiši norādot visus pieprasītos datus.Turklāt Rajens nemaz nav maskējies un izsūtījis lūgumus no tādām adresēm, kā:

"noreply_helpdesk0118@outlook.com" un "secure.helpdesk0019@gmail.com".

Iegūstot vēlamo informāciju, "hakeris" lejupielādējis visu viedtālruņu saturu no mākoņservisiem, kur bija atrodami arī tie attēli, kas izdzēsti no pašas viedierīces. Kopumā Kollins ieguvis pieeju 50 "Apple iCloud" un 72 "Google Gmail" kontiem. Process ildzis divus gadus - no 2012. līdz 2014. gadam.

2014. gada rudenī fotoattēli parādījās "4chan" un "Reddit" mājaslapās, no kurienes ātri vien izplatījās visā plašajā tīmeklī.

Sākotnēji visi apvainoja "Apple" tajā, ka "iCloud" ir uzlauzts, taču kompānija visus pārmetumos noraidīja un apgalvoja, ka zvaigznes pašas ir vainīgas. Drīz vien noskaidrojies, ka "Apple" ir bijusi taisnība. Šis skandāls kļuvis kā pamudinājums "Apple " izstrādāt divu līmeņu autorizāciju, kas padara par teju neiespējamu tik primitīva uzbrukuma pielietošanu lietotāja kontam.

Vairāki "hakera" upuri arī sakotnēji apvainoja "Apple" un visus resursus, kas izplata nozagtās fotogrāfijas. Piemēram, modele Gabriela Juniona žurnālā "Cosmopolitan", kas publicējis rakstu ar viņas komentāru divus mēnešus pēc uzbrukuma, salīdzināja hakera uzbrukumu ar seksuāla rakstura noziegumu.

Kā hakerim izdevās nozagt simtiem amerikāņu aktrišu un modeļu intīmās fotogrāfijas
Foto: Vida Press

"Mēs visi zinām, ka vairāk nekā 100 sieviešu kļuva par šī uzbrukuma upurēm. Pastāv vairākas teorijas. Bet es zinu, ka bieži jāmaina paroles un jāizmanto sarežģītā divu līmeņu autorizācija," norādīja modele. ""Apple" stāsta, ka "iCloud" drošības sistēma nav pie vainas. Es personīgi neesmu pārliecināta, ka tas tā ir. Es gribu zināt vairāk."