Šo incidentu aprakstījuši ne tikai mediji, bet arī pats "Kaspersky Lab", detalizēti aprakstot uzbrukuma tehnisko pusi. Šī Krievijā bāzētā antivīrusu izstrādātāju kompānija ir atklājusi tādus IT jomā pazīstamus un sarežģītus datorvīrusus kā "Stuxnet", "Duqu", "Flame", "Gauss", "Regin" un "Equation Group". Visi šie vīrusi bija mērķēti uz valsts struktūrām vai privāto biznesu, kas sadarbojas ar valsts struktūrām. Aiz šo vīrusu izstrādātājiem stāvēja ASV, Lielbritānijas un Izraēlas varasorgāni.

Beigu beigās "Kaspersky Lab" pati kļuva par upuri tiem, ar kuru darbu cīnās jau gadus 15. Izceļot gaismā ļoti sarežģītos vīrusus, ko radījuši visprasmīgākie specdienesti pasaulē, Krievijas kompānija jau sen burtiski "uzprasījās", lai kļūtu par upuri ļaundariem, kurus pati apkaro.

Datorvīruss "Duqu 2.0", kā to nosaukuši paši "Kaspersky Lab" speciālisti, ir ļoti līdzīgs 2011. gada "Duqu", kam savukārt ir ne mazums kā kopīga ar "Stuxnet". Abi šie vīrusi tika izmantoti mērķtiecīgam uzbrukumam Irānai un Sudānai, kā arī Irānas kodolprogrammas sabotēšanai.

Mediji ir pārliecināti, ka aiz šo minēto vīrusu radītājiem stāv Izraēla vai tās sponsorēti speciālisti. "Duqu 2.0" īpatnība ir tā, ka tas tika izmantots ne tikai "Kaspersky Lab" datortīkla uzlaušanai, bet arī Irānas kodolprogrammas pārrunu novērošanai. Pārrunām, uz kurām Izraēla nebija aicināta, neskatoties uz tās ieinteresētību un bažām par draudiem.

"Kaspersky Lab" speciālisti "Duqu" un "Duqu 2.0" vīrusos atrada vienāda koda fragmentus. Ja vīrusa pirmajā versijā bija tikai seši moduļi, tad otrajā to bija krietni vairāk, kas kopumā sasniedza 19 megabaitus – vīrusam samērā lielu apmēru. Šis vīruss "ieperinājās" datora operatīvajā atmiņā – pēc "Duqu 2.0" uzstādīšanas tas neatstāj nekādas pēdas datora cietajā diskā. Kā norāda "Kaspersky Lab" speciālisti, šī vīrusa kods ir viens no vislabākajiem, kādu tie redzējuši, un tajā praktiski nav trūkumu.

"Kaspersky Lab" līdz pat šim nezina, kādu tieši informāciju hakeriem izdevies iegūt. Uz āru informācija no uzņēmuma datortīkla tika sūtīta "tukšos" grafiskos failos, kas ļoti apgrūtina radītā kaitējuma novērtēšanu. Tas, par ko kompānija ir pārliecināta par visiem 100%, ka neviens no 400 miljoniem tās antivīrusa programmu lietotājiem nav saņēmis šo ļaundabīgo kodu.

Turklāt "Kaspersky Lab" nav vienīgais šī vīrusa upuris. Desmitiem tehnoloģisko kompāniju, kā arī viesnīcu un konferenču centru visā pasaulē – vietas, kurās notika pārrunas par Irānas kodolprogrammu – arī kļuva par "Duqu 2.0" upuriem.