"Lattelecom" ir pirmais uzņēmums, kas Latvijā uzsācis šādus testus. Testu laboratorijās veiksmīgi pārbaudīti Latvijā esošie tīkla elementi un dažādi vara kabeļu veidi, kas dod pārliecību, ka jau pārskatāmā laikā iespējams izveidot jaunus augsta ātruma interneta pieslēgumu pakalpojumus, faktiski sasniedzot optiskā tīkla ātrumus.

"Šobrīd "G.Fast" ir viena no visvairāk apspriestajām tehnoloģijām mūsu nozarē. Aizraujošākais ir tas, ka pasaulē, un tagad arī Latvijā, tiek pētītas iespējas, kā izmantot pirms ilgāka laika uzbūvētu infrastruktūru, piešķirot tai jaunu elpu. Iespējamais datu apmaiņas ātrums pa vara vadiem, izmantojot šo tehnoloģiju, ir līdz pat 1 Gbit/s. Tas ir iespaidīgs ātrums, būtiski lielāks, salīdzinot ar citiem tehnoloģiju standartiem, kas pieejami vara tīklā šodien," stāsta "Lattelecom" Galvenais tehnoloģiju direktors Uldis Tatarčuks.

Testi "Lattelecom" laboratorijā līdz šim uzrādījuši vairāk nekā 780 Mbit/s lielu interneta ātrumu. Šobrīd jau uzsākts testu izpētes otrais posms, aktīvi sadarbojoties ar iekārtu ražotājiem, lai uzlabotu dažādus pakalpojumu darbības parametrus, datu pārraidei pieejamos kabeļu garumus, kā arī atrisinātu citus tehniskos izaicinājumus.

Kā norāda Tatarčuks, ņemot vērā, ka "G.Fast" tehnoloģija ir salīdzinoši jauna, ir pāragri nosaukt konkrētu ieviešanas datumu, jo iekārtu piegādātāji paralēli aktīvi strādā pie otrās paaudzes iekārtu risinājumiem. Ņemot vērā lielo klientu interesi par šo risinājumu, prognozējam, ka pirmā klienta pieslēgšana tam varētu notikt jau šī gada laikā.

"Esam pārliecināti, ka šī tehnoloģija, kā arī citi uzlabojumi, kas nepārtraukti tiek veikti mūsu tīklā, ļaus arī turpmāk mums nodrošināt augstāko pakalpojumu kvalitāti un saglabās Latvijas vadošo vietu pasaulē interneta ātruma jomā," rezumē Tatarčuks.