Kā aģentūrai LETA sacīja "Bite" tīkla inženieris Aleksandrs Beļajevs, "Bite" uzskata, ka tuvākajos piecos gados Latvijā noteikti netiks slēgts GSM tīkls, jo no šīs tehnoloģijas ir atkarīgi vairāki telekomunikāciju tirgus segmenti. "Tehnoloģiskie risinājumi, ko piedāvājam tirgū, ir atkarīgi no tā, kas nepieciešams klientiem," stāsta Beļajevs. "Lai arī pēdējos gados vērojama aktīva pārslēgšanās uz 3G un 4G tīklu, vēl joprojām ir ievērojams skaits klientu, kuri ikdienā izmanto GSM jeb 2G ierīces."

"Ar GSM tīku saistīti arī "machine-to-machine" pakalpojumu izmantotāji, kas izmanto GSM tehnoloģiju," turpina Beļajevs. "Lai ieviestu jaunākās paaudzes risinājumus, piemēram, 3G vai 4G, viņiem būtu jāmaina iekārtas, kas ir dārgs process, kas mērāms vairākos miljonos eiro."

Arī "Latvijas Mobilā telefona" preses sekretāre Elīna Lidere norādīja, ka GSM tīkla slēgšana Latvijā vismaz tuvākos piecus gadus nav dienaskārtībā. "Turklāt 4G tīklā šobrīd vēl nav pieejama balss pārraide un ne visiem iedzīvotājiem ir 4G telefoni," piebilda Lidere.

Savukārt "Tele2" tehniskā departamenta direktore Līga Krūmiņa sacīja, ka pasaules telekomunikāciju nozares analītiķi paredz, ka GSM tīkls darbosies vēl vismaz desmit gadus un arī "Tele2" nav plāna pārtraukt GSM tīkla darbību Latvijā, tāpēc runas par šīs tehnoloģijas slēgšanu ir stipri pārspīlētas. ""Tele2" tīkls veiksmīgi darbojas ar visām sakaru tehnoloģijām - GSM, 2G, 3G, 4G un arī 4G+," stāsta Krūmiņa. "Tāpat Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pagarinājusi lietošanas tiesības "Tele2" rīcībā esošajām frekvencēm, kuras izmantojamGSM, uz desmit gadiem."

"Lielākās izmaiņas attiecībā uz GSM tīkla lietošanu varētu radīt balss pārraide 4G tīklā, kas pašlaik Latvijā nav pieejama," piebilda Krūmiņa.

Iepriekš telekomunikāciju operatora "Triatel" valdes priekšsēdētājs Viktors Topors aģentūrai LETA sacīja, ka pēc diviem līdz četriem gadiem varētu sākties masveidīga GSM sakaru tīklu slēgšana pasaulē.

Kā stāstīja Topors, šobrīd populārākais mobilo telefonu standarts GSM, kas darbojas jau kopš 1991.gada, kļūst tehnoloģiski novecojis, bet turpina aizpildīt telekomunikācijām nepieciešamās un ierobežotās frekvences. "Pēc tirgus analītiķu domām, populāro 2G un 3G GSM tīklu slēgšana masveidā sāksies jau pēc diviem līdz četriem gadiem," turpina Topors. "Vispirms tas notiks Amerikā un Āzijā, pēc tam arī Eiropā, kur kavēšanās tiek skaidrota ar ekonomiskās krīzes sekām."

Atbrīvoto frekvenču - 900 megahercu (MHz) un 2100 MHz - resursi tiks pārdalīti 4+ paaudzes tīkliem, tādējādi paplašinot 4+ tīkla frekvenču spektru, uzskata Topors.

Komentējot to, kā šāds pavērsiens varētu ietekmēt Latviju, Topors norādīja uz to, ka 2.un 3.paaudzes GSM tīklu slēgšana atstās ļoti būtisku ietekmi uz "machine-to-machine" tirgu un visa veida "smart" jeb gudrajām ierīcēm. "Tajās pašreiz tiek izmantots mirstošais GSM standarts, jo īpaši tas attiecas uz "gudrajiem skaitītājiem", kas, piemēram, ļauj attālināti nolasīt dažādu komunālo pakalpojumu rādītājus. Tos būs nepieciešams vai nu nomainīt, vai modernizēt, aizstājot ar atbilstošu cita mobilā standarta modeli, un Latvijas apstākļos tās būs kopumā desmitiem miljonu eiro lielas izmaksas."

Tikmēr parastajiem balss telefonijas patērētājiem pāreja būs salīdzinoši nemanāma, ņemot vērā, ka jaunās paaudzes viedtālruņi jau atbalsta pakalpojumus 4G tīklā. "Savukārt "retro modeļu" cienītājiem nāksies nomainīt savus telefonaparātus uz modernākām ierīcēm, līdzīgi kā tas savulaik notika ar NMT-450 telefoniem," uzskata Topors.