"Pozitīvi, ka IKT nozares pakalpojumu eksporta apjomu pieaugums ir vērojams katru gadu, tādējādi liecinot par nozares stabilo, vienmērīgo un mērķtiecīgo attīstību. Turklāt izaugsme ik gadu ir diezgan ievērojama – 2015. gadā Latvijas IKT nozares pakalpojuma eksports audzis par 24%, bet 2014. gadā par 22%. Tas ir lielisks pierādījums IKT nozares konkurētspējai un Latvijas IKT speciālistu kompetencei, ko novērtē arī starptautiskā mērogā. Apsveicama ir uzņēmumu spēja nemitīgi izstrādāt un attīstīt jaunus pakalpojumus, pielāgojot tos katras valsts specifiskajam tirgum. Manuprāt, tas arī ir galvenais panākumu stūrakmens – nepārtraukta attīstība un jaunu prasmju apgūšana," uzsver Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Latvijas IKT uzņēmumu pakalpojumus izmanto plašs nozaru klāsts

Salīdzinot ar 2014. gadu, pagājušajā gadā pieaudzis gan datorpakalpojumu un informācijas, gan telesakaru pakalpojumu eksports, attiecīgi par 30% un 11%. Aptaujāto uzņēmumu pieredze rāda, ka uzņēmumi ārvalstīs attīsta gan savas biznesa struktūras, gan piedāvā pakalpojumus dažādās nozarēs.

"Mūsu eksporta tirgus ieņēmumi un starptautisko klientu skaits turpina stabili pieaugt. Lielāko ietekmi devusi "Lattelecom" datu centru pakalpojumu virzība Ukrainas tirgū. Pēdējā laikā ir vērojama arī tendence, ka pieaug to klientu skaits, kas savu IT infrastruktūru pārvieto no Rietumeiropas valstīm uz Latviju," stāsta "Lattelecom Technology" izpilddirektore Anita Mertena.

Arī "Linx Telecommunications Latvia" eksports starptautiskās datu pārraides jomā ir krietni pieaudzis, ko uzsver uzņēmuma pārdošanas vadītāja Latvijā Ivonna Nereta: "Uzņēmums piedāvā arī datu centru un mākoņpakalpojumus Maskavā, Sanktpēterburgā, Varšavā un Tallinā, kas iekļauti vienotā uzņēmuma starptautiskajā datu pārraides tīklā, savienojot Ziemeļvalstis, Baltiju, Rietumeiropu, Krieviju, Ukrainu un NVS valstis. Tāpat eksportu veicina arī uzņēmuma piederošais optiskais zemūdens kabelis Baltijas jūrā, kurš savieno Tallinu ar Stokholmu un Helsinkiem, pa alternatīvu maršrutu nonākot atpakaļ Tallinā."

Uzņēmums "Tieto Latvia" aktīvi darbojas finanšu un banku sektorā. Pērn īpaša uzmanība tika pievērsta uzņēmuma izstrādātā elektronisko maksājumu risinājuma attīstībai un ieviešanai vairāku valstu centrālajās bankās un nacionālos maksājumu darījumu apstrādes centros.

"Nozares, kurās mūsu sniegtie pakalpojumi ārzemju tirgū ir vispieprasītākie, ir autobizness un veikalu ķēdes, kuras attiecīgi meklē optimālākos risinājumus tirdzniecības, noliktavu un ražošanas resursu pārvaldībai," stāsta uzņēmuma "Elva Baltic" valdes priekšsēdētājs Jānis Dambergs.

Latvijas uzņēmumu pakalpojumus izmanto visā pasaulē

Latvijas IKT nozares uzņēmumu pakalpojumi ir pieprasīti ne tikai starp Eiropas Savienības (ES) valstīm, bet arī citos kontinentos. Tā, piemēram, aizvadītajā gadā par 20% kāpis datorpakalpojumu un informācijas pakalpojumu eksports uz ES valstīm, bet ārpus ES valstīm – palielinājies pat par 41%. Savukārt "Tieto Latvia" savus pakalpojumus piedāvā Ukrainā, Baltkrievijā, Azerbaidžānā un Krievijā.

"Šogad plānojam turpināt aktīvi attīstīt eksporta biznesu, tostarp arī jaunos virzienus kā SAP produktu ieviešanas un uzturēšanas pakalpojumus, ieskaitot SAP pakalpojumus mākonī. Esam veiksmīgi sadarbību šajā jomā izvērsuši Lietuvā, Ukrainā un pārrunas tiek veiktas Baltkrievijas tirgū," nākotnes plānus ieskicē "Lattelecom Technology" izpilddirektore Anita Mertena.

Uzņēmums "Elva Baltic" savus pakalpojumus visvairāk eksportē uz Dāniju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Itāliju. Arī SIA "TestDevLab" ar katru gadu kāpina uzņēmuma darbības apjomus, palielinot klientu skaitu ES, Āzijas un ASV tirgos. Turpretī "Linx Telecommunications Latvia" uzņēmuma dati liecina par klientu skaita un kapacitātes pieaugumu arī eksportam uz Baltijas jūras reģiona valstīm. Jaunu eksporta tirgu apgūšanai ir paplašināts savu datu pārraides tīklu uz Āzijas valstīm.

Jāprot pielāgoties klientiem

Tāpat būtiski ir nodrošināt individuālu pieeju katram klientam, izprotot arī viņu nacionalitāti – kādam interesē jau pārbaudītas vērtības, bet cits vēlas pilnīgi jaunus risinājumus.

Kā svarīgu panākumu atslēgu uzņēmuma valdes loceklis Ervins Grīnfelds atzīmē Latvijas IKT profesionāļu spēju strādāt ārpus iepriekš noteiktiem rāmjiem: "Latvijā ir daudz IT profesionāļu, kuru prasmes tiek ļoti novērtētas globālajos tirgos un veicina IT produktu un pakalpojumu eksportu no mūsu valsts. Ārvalstu klienti augsti novērtē mūsu speciālistu tehniskās zināšanas, angļu valodas prasmes, un, pats galvenais, spēju strādāt radoši, nevis izpildīt tikai konkrēti definētus uzdevumus. Ir ļoti svarīgi radīt un sniegt pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību," teic SIA "TestDevLab" valdes loceklis Ervins Grīnfelds.

"Fokusējoties uz nacionālo banku un darījumu apstrādes centru biznesa apguvi, šobrīd tiek veidota lieliska platforma tālākai privātā sektora banku apguvei. Privātā sektora bankas augstu novērtē jau izmantotas un pārbaudītas platformas, turklāt vienotas platformas izmantošana valstī atvieglo un vienkāršo bankas inovāciju ieviešanas procesu, līdz ar to paverot jaunas iespējas biznesa attīstībai reģionā," stāsta "Tieto Latvia" valdes priekšsēdētājs Elmārs Gengers.