Faktu, ka planšetdators ir būtiska palīgierīce darbam, apliecina arī respondentu paradumi – četri no 10 aptaujātajiem speciālistiem pieder vismaz viens planšetdators, turklāt puse to izmanto ik dienas. Izvēloties šo ierīci, aptaujātajiem planšetdatoru īpašniekiem būtiska ir tās cena (71%), ekrāna izmērs un izšķirtspēja (63%), atmiņas ietilpība (58%) un arī pieejamās funkcijas (58%).

"Likumsakarīgi, ka jau 20% planšetdatora īpašnieku to uzskata par "darba instrumentu". Tas ir ērtāks par klasisko datoru un piedāvā plašākas produktivitātes iespējas nekā lielākā daļa viedtālruņu. Piemēram, pilnvērtīga "Microsoft Office" programmatūra ļauj radīt un rediģēt dokumentus tieši tāpat kā datorā," stāsta Māris Ķikāns, "Samsung Electronics Baltics" telekomunikāciju vadītājs Baltijas valstīs.

"Meklējot iespējas produktivitātes uzlabošanai un efektīvai dispečerdienesta un taksometru vadītāju savstarpējai komunikācijai, mēs bijām kā pionieri, jo vieni no pirmajiem nozarē sākām izmantot planšetdatorus," stāsta AS "Rīgas Taksometru parks" valdes priekšsēdētājs Kaspars Muižnieks.

"Planšetdators atbilda mūsu darba vajadzībām – tam ir jaudīgs procesors, pietiekami liela iekšējā un operatīvā atmiņa un atbilstoša izmēra ekrāns, lai to būtu ērti lietot, strādājot ar iekšējām sistēmām un pat populāro satiksmes lietotni "Waze". Darbinieki novērtē šādas tehnoloģijas pieejamību ikdienas darbā, turklāt ar tām strādā ne tikai jaunā paaudze, bet pat mūsu visvecākie vadītāji, no kuriem dažs sasniedzis jau cienījamu 70 gadu vecumu," norāda Muižnieks.

Kopumā Latvijā 38% aptaujāto iedzīvotāju mājsaimniecībās ir planšetdators, un visbiežāk tas tiek izmantots interneta pārlūkošanai (76% gadījumu), informācijas meklēšanai (65%), e-pastu sūtīšanai (64%) un sociālajiem tīkliem (55%).

Pētījumu veica tirgus pētījumu kompānija "GfK Custom Research Baltic" interneta vidē 2015. gada septembrī. Aptauja ir reprezentatīva ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 64, kas izmanto internetu vismaz reizi nedēļā. Izlases lielums ir 703 respondenti Latvijā, 711 respondenti Lietuvā un 722 respondenti Igaunijā.