Pērn 26 gadus vecais Haļavins Krievijas ekonomikas "brīvā kritiena" laikā zaudējis vairāk nekā pusi sava kapitāla un šo gadu iesācis piekalts slimības gultai. Kā pats norāda, tieši slimošana viņu mudinājusi atgriezties pie tā, kas patīk visvairāk – programmēšanas. Jau piecus gadus programmēšanu Haļavins bija atstājis novārtā, taču slimošanas laikā radusies ideja par jauno mobilo aplikāciju "Stealthy: Secret Messenger", kas nu jau pieejama lejupielādei lietotājiem daudzās pasaules valstīs.

Sarunas laikā viņš vairākkārt pauž pārliecību, ka tieši mobilās aplikācijas un ierīces ir tehnoloģiju biznesa nākotne, un, viņaprāt, datori un ierastā interneta lietošana "drīz pavisam izzudīs". Viņš mobilās ierīces sauc par sesto maņu, kas pārņem pasauli, tādēļ izvēlējies jauno biznesu sākt šajā lauciņā.

Pirms sarunas Haļavins atvainojas, ka ik pa laikam piecelsies, un pastaigās, jo ilgstoša sēdēšana viņam sagādā sāpes – sēdošā un stresa pilnā dzīvesveida dēļ "no vietas izgājis" mugurkaula skriemelis. Taču par spīti tam viņš nākotnē raugās optimistiski, lielas cerības liekot uz jauno ziņojumu apmaiņas aplikāciju, kas, kā viņš saka, "pasauli padarīs labāku un ļaus cilvēkiem sevi pasargāt no meliem".

Cik daudz lietotāju šobrīd ir "Stealthy"?

Nav īpaši daudz. Aplikācija tika palaista tikai pirms dažām nedēļām, kad pieslēdzās pirmie lietotāji, tad "Delfi" par to uzrakstīja, kas piesaistīja vairākus tūkstošus lietotāju no Latvijas. Aplikācija popularitāti iemantoja diezgan strauji, salīdzinot, piemēram, ar "Professionali.ru".

Tā kā "Stealthy" ziņapmaiņa notiek anonīmi, vai tas nerada vidi, piemēram, interneta huligāniem?

Jā, ir tāda problēma perspektīvā, bet es šobrīd neredzu, ka kas tāds notiktu. Mēs esam radījuši vairākus mehānismus, kas seko cilvēku rīcībām aplikācijā, un dodam iespēju katram ziņot par tiem lietotājiem, kuri izturas slikti. Varam bloķēt lietotāju, gan pēc telefona numura, gan pēc mobilās ierīces. Tāpat mēs analizējam ziņas, ja sistēma uztver vārdus – ko tādu, kas var kādam kaitēt – tad ziņu var aizturēt, apskatīt un, ja viss ir kārtībā, tad nosūtīt, ja ne, tad bloķēt lietotāju. Kā arī bloķēt līdzīgās ziņas.

Kāda veida saziņai cilvēki izmanto jauno aplikāciju?

"Stealthy" nav vietne, lai apvainotu, tā ir vietne, piemēram, romantisko ziņu sūtīšanai. 80% ziņu ir šāda veida. Es to negaidīju, es domāju, ka cilvēki drīzāk to izmantos, piemēram, tenkošanai un tamlīdzīgām lietām.

"Stealthy" nebūt nav jūsu pirmais projekts, kā raugāties uz tiem, kuri savu biznesu izlemj sākt ar biznesa inkubatoru vai, piemēram, "Tech hub" palīdzību?

Esmu kontaktējies ar šādām institūcijām, taču varbūt esmu pārāk slinks, lai ar viņiem strādātu. Viņi ar visiem strādā kā ar bērniem, un tas ir patiešām pozitīvi globālajai ekonomikai, bet es negribu ne uz vienu paļauties un pats visu iemācos. Vairāki cilvēki, kuri izvēlas sadarboties ar biznesa inkubatoriem, netic saviem spēkiem gana stipri. Viņiem vajag palīdzību. Ja es biznesu būtu apguvis šādā veidā, es, visticamāk, nebūtu neko sasniedzis, jo tas ir kā nodot atbildību par savu kompāniju cita rokās. Tu nevari būt stiprākais, ja vienmēr lūdz cilvēkiem palīdzību. Taču tev jābūt stiprākajam, tev jācīnās un jāizdzīvo.

Mobilās aplikācijas ir jauns virziens kurā ejat…

Es līdz šim biju darbojies datoru programmēšanas vidē. Tā kā gulēju gultā, es nevarēju tikties ar biznesa partneriem, bet varēju programmēt. Tolaik [2015.gada janvārī - red.] es nebiju programmējis piecus gadus, bet zināju septiņas programmēšanas valodas. Es biju nobijies – aug jauns tirgus, bet es neesmu tam gatavs. Patiesība, neviens nav tam gatavs. Katrai kompānijai tagad vajag mobilo aplikāciju, taču pagaidām daudzas no tām ir vājas un pilnas ar trūkumiem. Es izlēmu, ka man no jauna jāmācās programmēt, tādēļ nopirku grāmatas, lai iemācītos absolūti jaunu programmēšanas valodu – "Swift", – ar ko veidot aplikācijas "Apple" ierīcēm, un "Android" valodu visām parējām ierīcēm. Telefons tagad ir kā tavas acis, ausis, gluži kā sestā maņa.

Kad devos uz Silīcija ieleju runāt par to, ka man Krievijā ir bizness, viņi visi teica: "Nē! Krievija? Putins? Nē."

"Stealthy" ir izveidots Latvijā, vai tas nozīmē, ka atgriezīsieties šeit?

Plānoju kādu laiku uzturēties Latvijā. Šobrīd nav tik svarīgi, kur tiek uzsākts bizness, ja produkts sevi pierāda, uzrāda kāpumu, cilvēkiem tas patīk un tam ir potenciāls. Kad Krievijā sākas krīze, lielāka daļa investoru teica, ka Krievijas inovāciju tirgus mirst. Viņi vēlējās ko starptautisku, jo lielie fondi šobrīd baidās investēt lokālajos projektos Krievijā.

Ja gribam radīt ko lielu, tad tam jābūt starptautiskam. Tam vajadzētu piesaistīt interesi Silīcija ielejā. Kad devos uz Silīcija ieleju runāt par to, ka man Krievijā ir bizness, viņi visi teica: "Nē! Krievija? Putins? Nē." Kad uzzināja, ka esmu no Latvijas, ieteica man uzsākt biznesu šeit un tad doties pie viņiem. Krievija ir cits tirgus un tas investoriem šķiet ļoti tumšs. Tāpat viņus biedē Krievijas valdības uzvedība.

Runājot par Krievijas biznesa vidi, sakiet, vai varasiestādes kādreiz ir izdarījušas uz jums spiedienu, piemēram, liekot jums sniegt tām savu vietņu lietotāju datus?

Kad [vietnē "Professionali.ru"] sasniedzām miljonu lietotāju, sākām saņemt ziņojumus no vietējām varas iestādēm ar aicinājumu sniegt viņiem pieeju mūsu datu bāzei. Es toreiz norādīju, ka neko nezinu, es sargāju savus lietotājus. Teicu: "Mani serveri ir Vācijā un tie pakļaujas Vācijas likumiem, ja vēlaties datus, jums jāsazinās ar turienes varas iestādēm." Nekad neesmu devis nevienu ziņu, profila nosaukumu, citu informāciju kādām Krievijas varas iestādēm. Arī citu valstu nē. "Stealthy: Secret Messenger" ir izveidots Latvijā. Ja kāds vēlas informāciju, tad ir jāpierāda, ka tas ir svarīgi vietējiem iedzīvotājiem, ka kaut kas viņus apdraud. Piemēram, ja tur būtu maniaks, es būtu priecīgs palīdzēt un attīrīt savu tīklu no tāda riska.

Jūs pieminējāt krīzi Krievijā, kā tā ietekmēja jūs?

Kad rublis vairāk nekā divkārt zaudēja vērtību, tirgū bija milzīga panika. Mans biznesa partneris, bijušais miljardieris, zaudēja darījumu. Viņa holdingu kopā ar mūsu meitas uzņēmumu ["Shopogoliq.ru"] pārņēma Mihaila Pohorova paspārnē esošā uzņēmumu grupa, pēc tam tā nonāca tā saucamo risinātāju rokās. Tā es sāku meklēt pircēju, un tagad esam procesā. Plānots nopirkt akciju daļas no šiem risinātājiem un no mana bijušā biznesa partnera, un pārdot tās citiem, tādējādi es joprojām palieku kompānijas vadītājs. Bet tik un tā sanāk, ka es lielāko daļu uzņēmuma nododu citam uzņēmumam.

Kad [vietnē "Professionali.ru"] sasniedzām miljonu lietotāju, sākām saņemt ziņojumus no vietējām varas iestādēm ar aicinājumu sniegt viņiem pieeju mūsu datu bāzei.

Tātad jūs esat atradis pircēju?

Jā, esmu atradis un viss jau notiek. Divu nedēļu laikā sāksies kompānijas pārbaude, juristi un advokāti visu pārbaudīs, un tad viņi to pirks. Viņi saglabās kompāniju, personālu, līgumus un uzņēmumu – attīstīs to un padarīs lielāku. Savukārt es sapratu, ka es vairs nevaru spēlēt šo spēli tikpat agresīvi, kā iepriekš. Es izlēmu atgriezties pie tā, ko man patika darīt daudzus gadus atpakaļ – programmēšanas.

Cik ilgā laikā paredzēts pabeigt ''Shopogoliq.ru'' darījumu?

Tas varētu prasīt aptuveni sešus mēnešus. Tad arī sākšu iekarot starptautisko tirgu.

Cik daudz pērn zaudējāt?

Es zaudēju lielu naudu. Aptuveni pusi sava kapitāla. Nē, vairāk nekā pusi, jo krīzes dēļ es biju spiests pārtraukt darījumu 10,5 miljonu dolāru apmērā ar lielāko Krievijas privāto banku.

Tātad "Stealthy" ir jūsu galvenais projekts vai šobrīd jūs darbojaties vēl citos?

Mans galvenais projekts joprojām ir "Shopogoliq.ru", un man vajag pabeigt tās pārdošanu, bet lielāko daļu sava brīva laika es ieguldu "Stealthy: Secret Messenger". Tāpat esmu "Webatieka.lv" valdē un izglītības sistēmas projektos "Uzdevumi.lv", "Yaklass.ru", "Yaklass.de", "Yaklass.com". Man ir arī nekustamo īpašumu portāls, kas orientēts uz Krievijas pilsoņiem, kuri vēlas iegūt termiņuzturēšanās atļauju, investējot vairāk nekā 250 000 eiro Latvijas ekonomikā.

Šī vietne joprojām darbojas?

Tā ir zaudējusi popularitāti, jo mainījās Latvijas likumdošana saistībā ar termiņuzturēšanās atļaujām. Tā vairs nav tik populāra, taču man tā nav problēma, jo es gribu radīt ko patiešām lielu un tas ir "Stealthy". Es redzu, ka tas aug un tas strādā, taču joprojām ir daudz darba. Cilvēki atstāj labas atsauksmes, protams, norāda uz trūkumiem, taču kopumā lietotāji aplikāciju vērtē kā labu.

Tātad tālākie plāni saistīti ar "Stealthy" un Latviju?

Tas, ko šobrīd plānoju darīt, ir attīstīt šo biznesu Latvijā. Pēc tam plānoju ar to doties uz Silīcija ieleju.