Par godu Krišjāņa Barona dzimšanas dienai Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuve sadarbībā ar uzņēmumu "Lursoft IT" atklājusi Dainu skapja elektronisko versiju internetā.
Kā aģentūru LETA informēja "Lursoft IT" pārstāvji, sistēma šobrīd nodrošina pieeju internetā 35 000 dainu tekstiem, 64 000 dainu variantiem un 119 000 dainu variācijām. Vairāk nekā divām trešdaļām dainu dati pieejami arī grafiskā attēla veidā, blakus tekstam ļaujot apskatīt ieskanētās dainu kartītes.

Meklēšanas sistēmā ir iekļauti visi Barona dainu sējumi. Meklēšanas sistēma dod iespēju ikvienam piekļūt Dainu skapja virtuālajai kopijai internetā, sameklēt konkrētas dainas pēc vārdiem vai teksta fragmentiem, grupēt un atlasīt dainas pēc satura, tēmām, formas, vārdu izlokšņu pieraksta formām un dialektiem, dainu iesūtītājiem, teicējiem un to pieraksta vietām.

Dainu skapja elektroniskās versijas izveidi Latviešu folkloras krātuves darbinieki uzsāka 1994.gadā. Darbs tika sākts ar profesora Imanta Freiberga aktīvu atbalstu un Latviešu fonda Amerikā finansiālu atbalstu. Vēl nesen tika plānots, ka šis darbs tiks pabeigts ne ātrāk kā 2004.gadā. Taču šovasar "Lursoft IT" vadība izteica piedāvājumu iesaistīt savus speciālistus, kā arī finansiālos un tehniskos resursus Latviešu folkloras krātuves fondu datorizācijas gaitas paātrināšanai.

Dainu skapja sistēma tehniski izvietota un darbojas "Lursoft" datu centrā uz diviem serveriem. Kopējais datu apjoms šobrīd aizņem 80 gigabaitus. Datu centram ir dublēts ātrgaitas optiskais pieslēgums interneta tīklam 100 megabiti sekundē. Virtuālā Dainu skapja interneta versijas radīšanai "Lursoft" izmantojis jaunu meklēšanas tehnoloģiju "Siets", kas izstrādāta uzņēmumā.

"Lursoft" informē, ka šī tehnoloģija nodrošina dainu datu uzglabāšanu un apstrādi universālajos XML un UTF-8 standartos. Galvenā šīs tehnoloģijas priekšrocība esot iespēja kombinēt pilnteksta meklēšanu ar precīziem datu atlases nosacījumiem.

Virtuālā Dainu skapja interneta adrese ir "www.dainuskapis.lv". "Lursoft" apmaksājis šī domēna reģistrāciju un nodevis to kā dāvanu Latvijas folkloras krātuvei.

Projekta īstenotāji vislielāko atzinību un pateicību izsaka visiem latviešu kultūrvēsturiskā mantojuma kopējiem, kas devuši savu ieguldījumu Dainu skapja satura radīšanā un saglabāšanā, bez kuriem nebūtu virtuālā Dainu skapja.

Dainu skapis jeb Latvju dainu manuskriptu kopums ir ietverts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!