Foto: DELFI

Tā kā „Facebook” ir vienīgais mūsdienās eksistējošais piemērs organizētai cilvēku kopienai viscaur pasaulei, ietekmīgais izdevums „The Economist”, eksperimentējot ar „Facebook” statistiku, pierādījis – pasaules pilsoņi joprojām lielos vilcienos organizējas, atkarībā no koloniālisma laikmeta mantojuma – Eiropas reiz vareno impēriju – Lielbritānijas, Francijas, Spānijas un Portugāles izplatītajām valodām.

Korelācija starp draudzībām „Facebook" tīklā un 16.-20.gadsmita Eiropas koloniālisma lielvalstu ietekmes zonām ir acīmredzama. Attēlojot kartē 214 valstis, redzams: savstarpējās draudzības reitings lielos vilcienos sakrīt ar valodu zonām, ko noteica vēsturiskie Eiropas impēriju iekarojumi. Austrālija, Jaunzēlande, daļa Austrumāfrikas valstu parāda lielākas saites ar Lielbritāniju, Rietumāfrikas „Facebook" kopienas saites ved uz Franciju, spāņvalodīgā Latīņamerika draudzējas ar Spāniju, kamēr Brazīlijas, Mozambikas un Angolas iedzīvotāji - ar Portugāli.

Infografikus ar „Facebook" draudzības reitingiem un kādreizējām Eiropas koloniālo lielvalstu domīniju robežām iespējams aplūkot un analizēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!