Francijas valdība gatavojas īstenot projektu, kas paredz valsts iestāžu informācijas sistēmu daļēju pāreju uz programmatūras nodrošinājumu ar atvērto izejas kodu "Linux", raksta portāls "Compulenta".
Projektu ar nosaukumu ADELE plānots realizēt līdz 2007.gadam.

Pašlaik absolūto vairākumu galddatoru valsts iestādēs Francijā darbina operētājsistēma "Windows".

Francijas e-valdības attīstības aģentūras direktors Žaks Sorē sacīja, ka pāreja uz atvērtā koda operētājsistēmām un lietojumprogrammām skars būtisku daļu datorparka. Plānots, ka uz "Linux" pāries 5-15% personālo datoru, kuri tiek izmantoti valsts struktūrās, viņš teica.

Izmantojot "Linux", Francijas valdība vēlas samazināt tēriņus programmatūras nodrošinājuma iegādei un atbalstam, kā arī stimulēt konkurenci tirgū.

Pasaulē atvērtā koda programmatūras loma pieaug, jo daudzas valstis, tostarp lielākās Eiropas valstis, balsta savas valsts e-pārvaldes realizācijas programmas tieši uz atvērtā koda programmatūras piedāvātajiem risinājumiem. Pastāv uzskats, ka, izmantojot "Linux", mazāk jāuztraucas par datorproblēmām, darbs rit raitāk un palielinās efektivitāte un konkurētspēja.

Sistēma "Linux" jau veiksmīgi tiek izmantota vairākās Vācijas, Anglijas, Japānas, ASV citu zemju valsts un pašvaldību iestādēs.

Savukārt Latvijā informācijas tehnoloģiju uzņēmumi ir izveidojuši Latvijas Atvērtā koda asociāciju (LAKA), lai sekmētu atvērtā koda programmatūras produktu izplatībai un attīstībai labvēlīgas vides radīšanu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!