Foto: AP/Scanpix
Otrdien preses konferencē Sanfancisko, Apple prezentēja jaunākos produktus, to skaitā jaunu iPad planšetdatoru paaudzi, galddatoru Mac Pro un atjaunoto operētājsistēmu un programmatūru.

Planšetdatoru klāstā izmaiņas piedzīvojuši abi modeļi - lielais un mazais. iPad ar 9.7 collu ekrānu tagad ir kļuvis plānāks un vieglāks, kā arī nedaudz sarucis tā ekrāna apmaļu platums. Planšetdators ieguvis arī jaunu nosaukumu - iPad Air.

Ierīci darbina jauns 64 bitu A7 procesors, kas nodrošina daudzkārt augstāku procesora un grafiskā procesora jaudu. Tā baterija nodrošina vismaz 10 stundu darbu.

Atjaunots arī 7.9 collu iPad mini, kas arī ieguvis A7 procesoru un lietotāju ilgi gaidīto augstas izšķirtspējas Retina ekrānu.

Planšetdatoru klāstā Apple joprojām patur vairākas paaudzes veco iPad 2, kas visticamāk joprojām ir īpaši populārs savas zemākās cenas dēļ.

Apple prezentēja arī jauno galddatoru Mac Pro, par kuru pirmoreiz informācija tika izplatīta jau pavasarī. Tam ir radikāli atšķirīgs dizains un uzbūve. Dators veidots cilindra formā ar vienotu dzesēšanas sistēmu un vienu lielu ventilatoru ierīces augšpusē.

Dators pieejams ar Intel Xeon E5 četru vai sešu kodolu procesoru, līdz pat 64GB operatīvo atmiņu un PCIe tipa iebūvēto disku. Mac Pro iestrādāti arī divi AMD FirePro grafiskie procesori, kas ļauj pieslīgt līdz pat trim 4K izšķirtspējas monitoriem.

Mac Pro sākumcena ASV ir 3000 dolāru. Par pieejamību Latvijā pagaidām ziņu nav.

Papildus jaunajām ierīcēm, Apple izziņoja arī jauno operētājsistēmu OS X Maverics, kas tagad pieejama bez maksas visiem vairāku pēdējo paaudžu Mac datoriem. Atjaunotas arī iWork un iLife aplikācijas, kas bez maksas pieejamas visiem jaunu ierīču pircējiem. Prezentācijā īpaši tika uzsvērta teksta redaktora Pages spēja nodrošināt darbu ar vienu dokumentu vairākiem lietotājiem vienlaicīgi, gan izmantojot aplikāciju, gan programmatūras web versiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!