Foto: AFP/Scanpix

Amerikāņu tehnoloģiju gigants "Apple" trešdien vakarā savā mītnes pilsētā Sanfrancisko, ASV, prezentējis jauno "iPhone 5", kas būs visplānākais viedtālrunis tirgū. Vēl šajā pasākumā "Apple" prezentēja jaunās, nu jau septītās paaudzes multimediju atskaņotāju "iPod".

Jaunais "iPhone 5" būs garāks, bet tajā pašā laikā plānāks un vieglāks par līdzšinējo "iPhone 4S". Jaunais viedtālrunis sver 112 gramu, kas ir par 20% mazāk nekā priekštecim, un tas ir tikai 7,6 milimetrus biezs (-18%), tādējādi to padarot par plānāko viedtālruni tirgū.

"iPhone 5" viedtālrunim būs četru collu "Retina" ekrāns ar 1136 reiz 640 pikseļu izšķirtspēju (326 punkti collā) un "sRGB" atbalstu. "Apple" apgalvo, ka jaunajam ekrānam būs par 44% labāks krāsu piesātinājums. Vienā ekrānā ietilps piecas rindas ar ikonām plus četri īsceļi lejasdaļā.

Jaunais "Apple" viedtālrunis atbalsta GPRS, EDGE, EV-DO, HSPA, HSPA+ (līdz 21 megabitu sekundē), DC-HSDPA (līdz 42 megabitu sekundē), LTE un 802.11a/b/g/n (līdz 150 megabitu sekundē).

"Apple" apgalvo, ka "iPhone 5" ar pilnu uzlādi spēs uzturēt astoņas stundas sarunu 3G tīklā vai arī 10 stundas interneta pārlūkošanu bezvadu tīklā.

Kamera jaunajam tālrunim ir praktiski tāda pati kā "4S", tikai konstrukcijā plānāka – astoņi megapikseļi un objektīvs ar diafragmas atvērumu f/2.4. "Apple" apgalvo, ka ir uzlabojis kameras veiktspēju tumšos apstākļos. Video būs iespēja uzņemt līdz pat 1080p izšķirtspējā, kamēr priekšējā kamera uzņems video ar izšķirtspēju līdz 720p.

Vēl viens jauninājums "iPhone" tālrunī ir mazāka pieslēgvieta tā savienošanai ar citām ierīcēm. "Apple" mierina, ka līdzšinējās ierīces, kuru pieslēgvieta bijusi nemainīga jau deviņus gadus kopš "iPod" laikiem, varēs savienot arī ar jauno "iPhone 5", izmantojot papildus aksesuāru (pāreju).

Viedtālrunī būs uzstādīta jaunā operētājsistēma "iOS 6", kurā ir vairāk nekā 200 jaunu funkciju un uzlabojumu, ieskaitot "Apple" izstrādāto navigācijas karšu servisu, uzlabotu balss vadības sistēmu "Siri" un sociālā tīmekļa "Facebook" integrāciju.

Iepriekšpārdošanā "iPhone 5" nonāks jau piektdien, 14. septembrī, bet piegādes klientiem sāksies nedēļu vēlāk, 21. septembrī, ASV, Kanādā, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Austrālijā, Japānā, Honkongā un Singapūrā. Mēnesi vēlāk jaunais viedtālrunis būs pieejams vēl 20 pasaules valstīs.

"iPhone 5" cena būs tāda pati kā līdz šim "iPhone 4S". Viedtālrunis būs pieejams 16, 32 un 64 GB versijā.

Jaunā operētājsistēma "iOS 6" no 19. septembra būs pieejama arī "iPhone 4S", "iPhone 4", "iPhone 3GS", "iPad", "iPad 2" un "iPod Touch" ierīču lietotājiem.

Iepriekšējā viedtālruņa – "iPhone 4S" – versija publikai tika prezentēta 2011.gada 4.oktobrī.

Pēc "iPhone 5" prezentācijas "Apple" atklāja arī jaunās paaudzes "iPod touch" un "iPod nano" multimediju atskaņotājus. Tiem būs 2,5 collu skārienjutīgs ekrāns. Ar pilnu akumulatoru tie spējīgi atskaņot mūziku 40 stundas. Ierīces pieejamas ar 32 un 64 GB ietilpību, kā arī dažādu krāsu variāciju korpusos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!