Foto: DELFI

Ar lielisku attēla kvalitāti mūsdienu fotokamerām vien nepietiek. Digitālais laikmets prasa piesaisti tīklam un momentānu attēlu augšupielādi. Daudzas klasiskās fotokameras sāk pievienot datu pārraides iespējas. Samsung mēģina iet vidusceļu un jaudīgu viedtālruni aprīko ar kārtīgu objektīvu.

No vienas puses (burtiski) Galaxy Camera ir moderns, lielekrāna viedtālrunis. No otras puses tā ir kompaktkamera ar iebūvētu tālummaiņas objektīvu. Teorētiski šeit ir apvienots labākais no abām pasaulēm. Tomēr bez kompromisiem arī neiztiek.

Samsung Galaxy Camera ir 16 megapikseļu matrica, 4.8 collu skārienjutīgais ekrāns un 23-483mm tālummaiņas objektīvs ar optisko attēla stabilizāciju. Visu ierīces darbību nodrošina Android 4.1 operētājsistēma. Sakariem kamera izmanto Wifi un 3G/4G mobilo savienojumu.

Kamerai ir viena fiziskā poga - fotografēšanas slēdzis - un tālummaiņas svira. Visa pārējā vadība notiek tikai ar skārienekrāna palīdzību.

Grafiskā saskarne darbojas divos režīmos. Primārais ir fotokameras režīms, kurā pieejama dažādu uzstādījumu regulēšana, formātu un apstrādes izvēlne utt. Otrs režīms ir jau klasiskais Android sākumekrāns ar ikonu kopu, sīkrīkiem un iestatījumiem. Patīkami, ka darbojoties šajā vidē vienmēr ir pieejama foto ikona, kas nekavējoties aizved atpakaļ fotokameras režīmā.

Kamera ļauj darboties gan manuāli, gan dažādos automātiskajos režīmos. Tiem, kam pašiem patīk mainīt uzstādījumus ir pieejams "virtuāls objektīvs" kurā mainīt parametrus. Ja ar to negribas rīkoties var izmantot pilnībā automātisko režīmu vai kādu no specializētajiem režīmiem - ainava, makro, portrets, utt.

Tālummaiņas objektīvs pārsteidz ar savu milzīgo diapazonu, kas ļaus gan uzņemt plata leņķa kopskatus, gan izspiegot kaimiņus otrā ielas galā. Objektīvā iestrādātā optiskā stabilizācija ļauj uzņemt attēlus arī maksimālajā stāvoklī neizmantojot statīvu. Tas gan ir iespējams labā apgaismojumā. Tumšākos apstākļos attēls jau būs izplūdis, turklāt sāks parādīties ISO trokšņi. Šeit tomēr ir salīdzinoši maza matrica, kas nespēj nodrošināt profesionālu kameru kvalitāti.

Tiesa, absolūtā attēla kvalitāte šeit nav galvenais. Kameras lielākais triks ir tieši tās viedtālruņa puse. Iespējas bilžu augšupielādē un apstrādē ir teju bezgalīgas - kamera spēs paveikt visu, ko vien nodrošina Android aplikācijas.

Vienkāršākā un, iespējams, noderīgākā ir iespēja piesaistīt kameru savam Dropbox kontam, kurā kamera automātiski augšuplādēs visus uzņemtos attēlus, kas automātiski būs pieejami gan mākoņservisā, gan datora mapē. Datu pārraide var notikt gan izmantojot Wifi bezvadu internetu, gan mobilos sakarus. Kamerā ir ievietojama simkarte, kas attiecīgā operatora spēju robežās nodrošinās sakarus.

Tāpat lietotājam ir pieejamas neskaitāmas attēla apstrādes aplikācijas. Bildes var uzlabot, pārkadrēt, samontēt - rīkoties kā vien tīk. Kad viss vajadzīgais ir paveikts, tās turpat no kameras var ielādēt savos iecienītākajos sociālajos tīklos, lai tās momentāni būtu pieejamas draugiem.

Protams, vienmēr paliek iespēja neizmantot neko no šīm papildus iespējam un izmantot Galaxy Camera kā vienkāršu fotoaparātu, ko pēc lietošanas pieslēdz datoram ar vada palīdzību. Tomēr tā būtu nelietderīga rīcība, jo tieši "viedtālruniskā" puse ir tā, kas piešķir kamerai galveno vērtību. Starp citu, ja ir vēlme, kameru var izmantot arī balss sakariem, piemēram ar Skype aplikācijas palīdzību.

Galaxy Camera spēj uzņemt salīdzinoši augstas kvalitātes attēlus, var tos apstrādāt un nosūtīt tiešsaistes servisiem. Tomēr tai ir savi kompromisi un ēnas puses. Viens no vājajiem posmiem ir akumulators, kas nezkāpēc ir izvēlēts neadekvāti mazs un noteikti par sevi atgādinās ceļojuma vai vērienīgāka pasākuma laikā, jo īpaši, ja tiks lietota mobilā datu pārraide. Tāpat reizēm mēdz pievilt kameras autofokuss, kuram turklāt nav iespējama manuālā korekcija. Arī attēla uzņemšana "iebakstot" skārienjutīgajā ekrānā reizēm pieviļ. Un tad, protams, ir cena, kas ir jūtami augstāka kā līdzvērtīgas foto kvalitātes kompaktkamerai. Tiesa, šeit klāt nāk "viedtālrunis", taču, iespējams, tieši tāpēc kameras izvēle varētu būt sarežģīta.

Lietotājs, kurš labi orientējas viedtālruņa lietošanā, aplikācijās, sociālajos tīklos un mākoņservisos, visticamāk jau lieto kādu viedtālruni. Attiecīgi rodas nozīmīgs jautājums - vai ir jēga izvēlēties kameru, kas dublē šīs funkcijas. Varbūt vienkārši izvēlēties lētāku kameru, kas ar Wifi palīdzību var pārsūtīt bildes uz jau esošo viedtālruni, kurā tad arī var veikt apstrādi un augšupielādi.

Katrā ziņā viens ir skaidrs - šī viennozīmīgi ir fotokameru nākotne. Plašās apstrādes un augšupielādes iespējas ir pārāk vilinošas, lai paliktu bez ražotāju uzmanības. Attīstīt esošo fotokameru aparātprogrammatūru, lai nodrošinātu līdzvērtīgas iespējas būs arvien grūtāk, tādēļ šāda viedtālruņa operētājsistēmas izmantošana kamerā ir tikai loģiska.

Iespējams, Galaxy Camera būtu lielisks rīks blogeriem vai pat žurnālistiem, kā arī tehniskajiem darbiniekiem, kam noder iespēja attēlus momentāni pārsūtīt. Tomēr fotoentuziastiem jāņem vērā attēla tehniskā kvalitāte, kas ir vienkāršas kompaktkameras līmenī. Nebūt ne slikta, bet fotomākslas brīnumus gaidīt būtu lieki.

Galaxy Camera ir kompromiss, kas apvieno vienkāršu kompaktkameru ar modernu viedtālruni. Attīstoties šai idejai, nākotnē noteikti redzēsim patiesi satriecošus modeļus, kas apvienos "kabatas datoru" ar perfektu attēla kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!