Foto: Reuters/Scanpix

Sociālā tīkla "Facebook" amerikāņu versijas lietotājiem, norādot savu dzimuma identitāti, ir iespēja izvēlēties no 50 piedāvātajiem variantiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Starp piedāvājumiem ir gan tradicionālie "sieviete" un "vīrietis", kā arī "transseksuālis", "androgīns", "hermafrodīts", "divdzimumu" un daudzi citi varianti.

"Facebook" pārstāvji uzskata, ka tas ļauj sociālās vietnes lietotājiem daudz precīzāk sevi raksturot. Lietotāji varēs arī brīvi izvēlēties vietniekvārdu, kas viņu raksturo – "viņš", "viņa" vai neitrālu "viņi".

Interneta giganta pārstāvji norādījuši, ka dzimuma identitātes risinājumi lietotājiem izstrādāti pēc konsultācijām ar organizācijām, kuras aizstāv homoseksuāļu un transseksuāļu intereses.

"Sociālo tīklu lieto daudzi cilvēki, kurus šie piedāvājumu neskar, bet tiem, kuriem šādas izvēles iespējas ir aktuālas, tas ir ļoti svarīgi," sacīja "Facebook" inženieris Brīle Harisons.

BBC norāda, ka šis solis liecina par seksuālo minoritāšu prasību arvien lielāku ievērošanu ASV, garantējot viņiem tiesības identificēt sevi. "Facebook" arī ļauj saviem lietotājiem nenorādīt savu dzimumu vai orientāciju.

2011. gada apkopotie dati liecina, ka 0,3% no pilngadīgajiem ASV iedzīvotājiem jeb 700 000 cilvēku ir transpersonas. Par transpersonu dēvē cilvēkus, kuru dzimuma identitāte vai dzimuma izpausmes atšķiras no dzimuma, kas viņiem tiek bioloģiski piedēvēts.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!