Foto: stock.xchng
Jaunākās jeb ceturtās paaudzes (4G) mobilo sakaru tīkls Latvijā nav attīstīts frekvenču trūkuma dēļ, uzskata Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Paradoksālā realitāte ir tā, ka 4G mobilo sakaru tīkli Eiropā kopumā tiek izvērsti ne tikai lēnāk kā ASV, bet arī lēnāk nekā Ķīnā un citās valstīs ārpus Eiropas reģiona, kuras šajā ziņā ievērojami apsteidz Eiropu. Savukārt galvenais iemesls Latvijā ir frekvenču trūkums - 2,6 gigahercu frekvences nav pieejamas līdz 2014.gadam un digitālās dividendes izsole vēl joprojām nav notikusi.

Šodien nevienam nav jāpierāda, ka elektronisko sakaru pakalpojumi un attīstīta, moderna infrastruktūra ir kritiski svarīgi faktori tautsaimniecības attīstībai kopumā, izglītības kvalitātei un citiem kopīgiem sabiedrības mērķiem, norāda Bāliņa.

Latvijā, līdzīgi kā citur Eiropā, telekomunikāciju nozare attīstās spraigas konkurences apstākļos. Latvijā ir reģistrēti un veiksmīgi darbojas vairāki simti elektronisko sakaru komersantu. Šāda situācija nodrošinājusi pieejamus pakalpojumus, zemākās to cenas Eiropā, ātrāko internetu Eiropā un citus ieguvumus sabiedrībai, par asociācijas viedokli aģentūru LETA informēja tās pārstāvis Toms Kursītis.

Vienlaikus LIKTA uzskata, ka Latvijai, tāpat kā citām Eiropas valstīm un Eiropas Savienībai (ES) kopumā, jārisina samilzušās problēmas, kas saistītas ar nepieciešamību attīstīt elektronisko sakaru nozares inovāciju potenciālu, nepieciešamību veikt apjomīgas ilgtermiņa investīcijas gan infrastruktūrā, gan inovatīvos pakalpojumos un produktos.

"Uzskatām, ka ES tirgus ir pārregulēts un pastāv daudz dažādu normatīvo ierobežojumu, tādēļ LIKTA atbalsta deregulāciju. Elektronisko sakaru nozarē vēlamies stabilitāti un prognozējamību regulējumos (skaidri spēles noteikumi vismaz divu gadus, vēlams ilgāk). Tas attiecas arī uz vairumtirdzniecības tarifu regulēšanu, kas Latvijā acīmredzami nedarbojas. Jaunu regulēšanas pienākumu noteikšana nav pieļaujama neatceļot un nepārskatot esošos pienākumus - pēdējos desmit gadus regulēšanas apjoms nozarē ir tikai pieaudzis. Regulēšanai jābūt vienlīdzīgai un konsekventai," pauž Bāliņa.

LIKTA norāda, ka minētie šķēršļi tirgus attīstībai Latvijā ir jārisina, tas ir būtiski nozares attīstībai un patērētāju interesēm.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) secinājusi, ka vairums ES dalībvalstu pārāk lēni ievieš 4G mobilo platjoslas spektru.

Paziņojumā presei EK norāda, ka dalībvalstis ir sniegušas papildu pierādījumus tam, ka radiofrekvenču spektra piešķiršanā ir nepieciešama plašāka koordinācija visā Eiropas Savienībā. Puse ES dalībvalstu ir lūgusi ārkārtas apstākļu dēļ atlikt uz vēlāku laiku 800 megahercu joslas izmantošanu bezvadu platjoslai, neievērojot 2013.gada 1.janvāra termiņu, par ko tās sākotnēji bija vienojušās. 23.jūlijā EK negribīgi apmierināja deviņus no 14 lūgumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!