Foto: AP/Scanpix

Viedtelefona "iPhone 5" izstrādātājs "Apple, Inc." Latviju ir apzināti atstājis ārpus jaunā telefona tirdzniecības sākšanas otrās kārtas, kas paredzēta 28.septembrī, biznesa informēja "iPhone" modeļu oficiālā izplatītāja "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) preses sekretārs Jānis Vēvers.

Latvijas mērķtiecīgo atstāšanu ārpus otrās tirdzniecības sākšanas kārtas, kas paredzēta 22 valstīs, konstatējuši LMT darbinieki, dažādos veidos (zvanot, pa e-pastu) cenšoties noskaidrot, vai Latvijas izlaišana no šī saraksta bijusi kļūda, kā LMT sākotnēji secināja.

Kā stāstīja Vēvers, LMT informēts, ka Latvijas atstāšana novārtā bijusi "Apple" mārketinga daļas lēmums, taču sīkāk nepaskaidrojot, pēc kādiem kritērijiem Latvija izslēgta, bet iedzīvotāju skaita ziņā mazākā Igaunija paturēta sarakstā.

"Apple" oficiālā paziņojumā teikts, ka "iPhone 5" 28.septembrī sāks tirgot Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Dānija, Igaunijā, Somijā, Ungārijā, Īrijā, Itālijā, Lihtenšteinā. Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Jaunzēlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Slovākijā, Slovēnijā, Spānijā, Zviedrijā un Šveicē.

Savukārt jau piektdien, 21.septembrī, "iPhone 5" sāks tirgot ASV, Austrālijā, Kanādā, Francijā, Vācijā, Honkongā. Japānā, Singapūrā un Apvienotajā Karalistē.

Vienlaikus informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "TechCrunch" ziņo, ka ažiotāža ap jauno telefonu sasniegusi tādus apmērus, ka daļa interesentu, kas parakstījušies pirkt telefonu valstīs, kur iepriekšēji pasūtījumi tiek pieņemti, brīdināti par piegādes laika pagarināšanu.

Prognozētie piegādes laiki, kas vēl pirms pāris dienām bija divas līdz trīs nedēļas, tagad pagarināti līdz trīs četrām nedēļām, raksta portāls. "TechCrunch" piebilst, ka, lai kā tas neradītu vilšanos interesentos, augošie piegādes laiki liecina par milzu pieprasījumu pēc "iPhone 5", par ko "Apple" varot tikai priecāties.

Portāls arī dod padomu pircējiem, kas par katru cenu ASV jau piektdien grib rokās turēt savu "iPhone 5". "TechCrunch" iesaka sameklēt nelielus elektronikas vai mobilo sakaru operatoru telefonu veikalus, kuriem ir tiesības tirgot "iPhone" modeļus. Šādu nomales veikalu ar nelielu "iPhone 5" krājumu noliktavā, visticamāk, neiztukšos stundas laikā, jo lielās rindas un pūļi veidosies pie "Apple Store" veikaliem un lielos iepirkšanās centros, kur operatoriem, kas piedāvā "iPhone 5", ir savas telefonu tirdzniecības vietas un servisa centri.

Savukārt portāls "CNet News" raksta, ka pie vairākiem "Apple Store" veikaliem ASV pilsētās jau veidojas rindā stāvētāju "nometnes" un sācies savdabīgs "bizness" - vietas turēšana rindā par samaksu no 40 ASV dolāriem (22 latiem) līdz 150 dolāriem (82,50 latiem) dienā. Radušās arī pirmās aizdomas par krāpšanos, proti, ka rindas vietas (kuru maksātājs varēs ieņemt pats, kad veikals atvērsies un sāksies tirdzniecība) tiek pārdotas vairākiem cilvēkiem vienlaikus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!