Foto: Publicitātes foto

Kompānija "Olympus" savā jaunākajā fotoaparātu flagmanī "OM-D E-M5" izmanto "Sony" izstrādātu sensoru, intervijā kādam japāņu izdevumam atklājis "Olympus" prezidents Hirojuki Sasa. Tādējādi "Olympus" atbrīvojies no "Panasonic" jūga, kurš līdz šim bija vienīgais Četru trešdaļu un Mikro četru trešdaļu sistēmas sensoru izstrādātājs.

"Olympus" pats digitālo fotoaparātu sensorus neizstrādā, bet gan tikai pielāgo saviem produktiem, līdzīgi kā to dara daudzi citi lielākie fototehnikas ražotāji. Četru trešdaļu pirmsākumos, 2003. gadā, "Olympus" kompānijai sensorus piegādāja "Kodak", bet vēlāk pievienojās arī "Panasonic", kurš pēdējā laikā bija vienīgais foto sensoru izstrādātājs šajā sistēmā.

Kā kļuvis zināms japāņu medijiem, "Olympus" un "Panasonic" līdz šāgada 1. janvārim bija spēkā vienošanās, ka "Olympus" savām Četru trešdaļu un Mikro četru trešdaļu sistēmas kamerām sensorus iegādāsies tikai un vienīgi no "Panasonic".

Šāgada sākumā "Olympus" prezentēja Mikro četru trešdaļu fotokameru flagmani "OM-D E-M5". Lai arī fotokamerā tika ieviests jauns sensors, ražotājs neatklāja tā izstrādātāju. "Olympus" nedz apstiprināja, nedz noliedza, ka tas ir jau pazīstamais "Panasonic" 16 megapikseļu sensors.

Ņemot vērā, ka "Olympus OM-D E-M5" veiktspēja jūtami atšķiras no "Panasonic" analoģiskās sistēmas kamerām ar 16 megapikseļu sensoru, kā arī to, ka "Olympus" no šāgada sākuma vairs nav neizbēgami piesaistīts sensoru iegādei no "Panasonic", nozares speciālisti pieļāva, ka "Olympus" ieguvis jaunu sensora piegādātāju. Lai arī "Olympus" pārstāvji oficiālajos pasākumos neatklāja vairāk kā to, ka "sensors ir jauns", kompānijas prezidents šai pusgadu ilgušajai diskusijai pielicis punktu un negaidīti atklājis sensora izcelsmi. "Sony" šobrīd ir viens no vadošajiem foto sensoru ražotājiem, kurš tos piegādā tādām kompānijām kā "Nikon", "Fuji", "Pentax" u.c.

Interesanti, ka "Olympus" un "Panasonic" aicināja citus lielākos fototehnikas ražotājus pievienoties Mikro četru trešdaļu sistēmai, tomēr tie visi atteicās. Tā kā pieprasījums pēc Mikro četru trešdaļu sistēmas produktiem strauji aug, īpaši Japānā, kur maināmo objektīvu fotokameras bez spoguļa realizācijā jau apsteigušas spoguļkameras, 2008. gadā ieviestajai sistēmai savus produktus sākuši izstrādāt dažādi fotoobjektīvu un aksesuāru ražotāji.

Jāatzīmē, ka "Olympus" Četru trešdaļu spoguļkameru ražošana līdz ar Mikro četru trešdaļu popularitātes straujo pieaugumu ir pārtraukta. Ražošanā vairs ir tikai Četru trešdaļu flagmanis "E-5", kuram, pēc provizoriskas informācijas, top pēctecis "E-7" ar jauno 16 megapikseļu sensoru. Pēc tam "Olympus" plāno rast risinājumu esošo Četru trešdaļu produktu lietotāju pārejai uz Mikro četru trešdaļu sistēmu – vai nu izgatavojot adapteri, vai sensoru, kas vienlīdz ātri vada fāzes un kontrasta autofokusa objektīvus.

Gaidāms, ka jauno "Sony" sensoru iegūs arī "Olympus PEN" sērijas fotokameras, kas tiks prezentētas rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!