Foto: Publicitātes foto
Pēdējā laikā strauju popularitāti gūst divi jauni lodveida kameru projekti, kas radīti neatkarīgi viens no otra. Panono kamera paredzēta mešanai gaisā, bet Bubl kamera nodrošina video straumēšanu.

Abas kameras veidotas pēc līdzīga principa - sfērā izvietoti vairāki kameru moduļi - taču būtiski atšķiras to konstrukcija un paredzētais pielietojums. Panono izmanto 36 nelielas fotokameras, kas kopā veido 72 megapikseļu panorāmas attēlu. Kamera spēj darboties divos režīmos - ar to var uzņemt attēlus vienkārši turot rokā un nospiežot attiecīgo slēdzi, vai metot kameru gaisā. Atrodoties brīvā lidojumā kamera spēj noteikt trajektorijas augstāko punktu, kurā kamera uz mirkli atrodas statiskā stāvoklī un tajā brīdī uzņem attēlu.

Iegūtie attēli tiek pārsūtīti uz viedtālruni vai planšetdatoru, kurā 360 grādu attēlu var apskatīt vienkārši grozot apkārt ierīci, tādējādi nodrošinot iespēju apskatīt pilnu panorāmu.

Panono kameras projekts joprojām meklē investorus ražošanas uzsākšanai. Iespējamā ierīces cena varētu būt ap 500 ASV dolāru.

Bubl kamera, kas izmēros ir līdzīga Panono, veidota no četriem kameras moduļiem, kas izvietoti tetraedra formā. Kameras aprīkotas ar platleņķa objektīviem un to uzņemtie attēli savienoti kopā nodrošina pilnu 360 grādu attēlu.

Atšķirībā no Panono, Bubl nav paredzēts mest gaisā. Šo kameru var lietot uz statīva, vai, piemēram, piemontēt ķiverei. Bubl spēj ne tikai uzņemt panorāmas foto, bet arī video, turklāt nodrošināt 360 grādu panorāmas video straumēšanu tiešsaistē.

Arī šis projekts joprojām meklē līdzekļus ražošanas uzsākšanai. Bubl kameras cena varētu būt 700-800 dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!