Tallinas Tehnoloģijas universitātes speciālisti izstrādājuši zemūdens robotu - bruņurupuci, kas paredzēts nogrimušu kuģu pētīšanai.

Robotam ir cilindriska forma, bet tā kustības tiek nodrošinātas ar plastikāta pleznām. Svarīgākais - robotā iestrādātā kamera speciālistiem ļauj to vadīt pat bez vizuālā kontakta.

Robota izgatavotāji stāsta, ka tā forma un pārvietošanās principi veidoti pēc pasūtītāju vēlmēm, un šie pasūtītāji ir zemūdens arheoloģijas speciālisti.

Robotam ir jābūt pietiekami mazam, lai tas varētu iekļūt vietās, kas liegtas akvalangistiem, kā arī jāspēj apgriezties ierobežotā telpā. Tāpat kustībām jābūt līganām, lai nesaduļķotu ūdeni, bet pašam aparātam jāspēj peldēt jebkādā virzienā.

Īsāk sakot: šim robotam, pēc pasūtītāju vēlmēm, ir vienlīdz labi jādarbojas gan piemājas ezerā, gan pasaulē dziļākajā vietā - Mariānas dziļvagā.

Šāda tipa roboti ir nepieciešami ne tikai zemūdens arheoloģijā, bet arī inženierzinātnēs, okeanoloģijā un, protams, militārām vajadzībām. Sīkāk par igauņu robotikas brīnumu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!