Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējie britu zinātnieku pētījumi liecina, ka slavenais 19 gadus vecais Ēģiptes faraons Tutanhamons, visticamāk, gājis bojā satiksmes negadījumā – viņu notrieca kaujas rati, vēsta ārvalstu masu mediji.

Londonas arheoloģi, kuri jau vairākus gadus atkārtoti pēta faraona mūmiju, izveidojuši Tutanhamona trīsdimensiju datormodeli.

Rezultātā izdevies noskaidrot, ka faraona kreisajā sānā palicis skaidri saskatāms nospiedums no kaujas ratu riteņa. Pētnieku uzskata, ka nāve iestājās momentāni.

Strīdi par faraona nāves iemesliem turpinās jau vairākus gadus, dažos laikos bija populāras dažādas versijas, tai skaitā zinātnieki apgalvojuši, ka viņš miris no gangrēnas vai malārijas.

Pētnieki lauza galvu, kas kļuva par jaunā faraona pāragrās nāves iemeslu, kopš pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem, kad tika atklātas viņa kapenes. Saskaņā ar iepriekšējiem minējumiem viņš bijis nogalināts. Pastāvēja arī uzskats, ka viņš mira arī kājas lūzuma dēļ.

Tutanhamons pārstāv Senās Ēģiptes valdnieku 18. dinastiju un dzīvojis laikā, ko Ēģiptes vēsturē pazīst kā Jauno karalisti. Viņš par faraonu kļuva deviņu gadu vecumā un paspēja valdīt vien aptuveni desmit gadus, līdz mira neskaidros apstākļos. Iespējams, tieši ietekmīgu padomdevēju dēļ īsajā periodā viņš paspēja radikāli mainīt valsts reliģisko politiku, kā arī galvaspilsētu pārvietoja uz Tēbām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!