Slavenais ķirurgs no Rostovas, nopelniem bagātais Krievijas ārsts Sergejs Ter-Saakovs savas prakses gados redzējis daudz dīvainu lietu, tomēr paciente, kas nesen nonāca pie viņa uz operāciju, pārsteidza pat dakteri ar 35 gadu stāžu – no 14 gadus vecas meitenes viņš izvilcis četrus litrus ar parazītiskiem tārpiem.

Kā vēsta Krievijas mediji, pusaudze slimnīcā nogādāta ar ātro palīdzību, kad bija sūdzējusies par sāpēm vēderā. Ultraskaņas izmeklēšana parādīja, ka pacientei ap aknām izveidojušies lieli ehinokoku (lenteņtārpu) ķekari, kas burtiski bija ieauguši orgānā un piepildīja visu vēderu.

Pēc trīsarpus stundu ilgas operācijas Ter-Saakovs atzina, ka šāds lenteņu daudzums ir ārkārtīgs retums, jo īpaši tik jaunas meitenes ķermenī.

"Parasti tādus slimniekus pie mums ved no rajoniem, kur ir ganības. Nereti smagā stāvoklī atved arī bērnus no Čečenijas un Dagestānas, jo lauku bērni bieži vien parazītus "saķer" no lopiem. Bet gadās, ka atved arī pilsētniekus - viņi parasti inficējas no suņiem un kaķiem," stāstījis eskulaps.

Pēc mediķu vārdiem, lai pasargātu sevi no parazītiem, vienkārši vajag bieži mazgāt rokas - jo biežāk, jo labāk. Tāpat arī savus četrkājainos mīluļus ieteicams turēt "cilvēcīgā" distancē, jo ir arī saimnieki, kuri ar saviem suņiem un kaķiem ēd no viena šķīvja. Tāpat ārsti iesaka arī reizi gadā iziet profilaksi un lietot pretcērmju preparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!