Foto: stock.xchng
Gados vecāki cilvēki domā lēnāk, jo viņu smadzenēs ir uzkrāts vairāk informācijas, ko apstrādāt, uzskata Tībingenes Universitātes zinātnieku komanda no Vācijas.

Līdzīgi kā dators, kas pārpildīts strādā lēnāk, vecāku cilvēku smadzenēm nākas apstrādāt lielāku daudzumu informācijas, nevis tās ar vecumu kļūst nespējīgākas.

"Cilvēku smadzenes vecumā strādā lēnāk, bet tikai tādēļ, ka laika gaitā mēs esam uzkrājuši vairāk informācijas. Vecāku cilvēku smadzenes nekļūst vājākas; gluži pretēji - viņi vienkārši vairāk zina," skaidroja vācu pētnieku komandas pārstāvis Mihaēls Ramskars.

Pētnieku komanda veica eksperimentu ar datoru, ieprogrammējot tam apmācības kursu, kas līdzinās cilvēka izaugsmei.

Sākotnēji dators testēts, kad tā izglītošanās sasniegusi jauna pieaugušā izpratnes līmeni, bet pēc tam, kad dators bija uzkrājis vecāka cilvēka izglītošanās un dzīves pieredzes līmeni.

Pārbaudījumu rezultāti atklāja, ka "pieredzējušākais" dators uzdevumus veica daudzkārt lēnāk, jo tam bija jāapstrādā vairāk datu.

Savukārt kādā citā nesen veiktā pētījumā, kas aprakstīts žurnālā "Proceedings of the National Academy of Sciences", noskaidrots, ka brīdī, kad cilvēks pieņem kādu lēmumu, viņa acu zīlītes ievērojami sašaurinās.

Tika novērots, ka brīdī, kad pētītais objekts nevarēja kaut ko izlemt, viņa acu zīlītes palika nekustīgas, bet sašaurināšanās notika neatkarīgi no tā, vai eksperimenta dalībnieks pieņēma pareizu vai nepareizu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!