Foto: Publicitātes foto
Nieru vēzis ir viena no desmit izplatītākajām vēža formām, un tā izplatība strauji pieaug. 96% cilvēku, kuriem diagnosticēts nieru vēzis, piedzīvo nomāktību, depresiju, miega traucējumus un vēlmi izolēties no sabiedrības. Lai veicinātu sabiedrības informētību par iespējamo saslimstību, diagnozi un ārstēšanas iespējām, jau piekto gadu pēc kārtas visā pasaulē tiek svinēta Pasaules nieru vēža pacientu diena. Šogad tās uzmanības centrā – mudinājums runāt par savām emocijām. Godinot šo dienu Latvijā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tiks atklāts simbolisks Emociju dārzs, kur nieru vēža slimnieki, ārsti, eksperti un draugi atklāti sarunāsies par slimības fiziskajiem un emocionālajiem aspektiem.

Nieru vēža diagnoze var dziļi ietekmēt pacientu dzīvi, atstājot viņus nomāktus, vientuļus vai pat depresīvus. Teju puse pacientu izvairās par to runāt ar ģimeni, tuviem draugiem vai veselības aprūpes speciālistiem. Arī Covid-19 ietekme – izolācija, sociālā atbalsta zaudēšana, palielināts finansiālais stress un veselības neaizsargātība – ir padarījusi šo gadu īpaši grūtu tiem, kuru ikdiena rit ar nieru vēža diagnozi. Viena no vissvarīgākajām vēža slimnieku problēmām ir ārstniecības pieejamība. Lai saņemtu pamata ārstniecības pakalpojumus, pacientiem jācīnās ne tikai ar pašu slimību un negatīvo emocionālo fonu, bet arī ar sistēmu kopumā. Pieejamības problēma pasliktina pacienta jau tā kritisko emocionālo stāvokli.

Visā pasaulē nieru vēža ārstēšanai ir tendence koncentrēties tikai uz fizisko veselību. Bet arvien vairāk mēs uzzinām, cik svarīga ir garīgā veselība gan efektīvai, gan savlaicīgai atveseļošanai un dzīves kvalitātei ārstēšanas laikā un pēc tās.

Emociju dārza atklāšanas pasākums 17. jūnijā pulksten 10.00 vērsīs sabiedrības, ārstu un pašu pacientu uzmanību uz to, cik svarīgi ir runāt par savām emocijām un nenoslēgties.

Diskusijā piedalīsies:

  • Gunita Berķe, pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" vadītāja,
  • Egils Vjaters, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs,
  • Viktors Kozirovskis, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas onkologs,
  • Kaspars Simanovičs, teologs, noētiskās veselības kopienas "Elizeja" dibinātājs.


Pasākuma moderators: Gustavs Terzens

Pasākuma laikā uzzināsiet:

  • jaunāko statistiku par nieru vēža slimniekiem, aktuālās tendences;
  • kā norit pacientu un ārstu mijiedarbība pandēmijas laikā;
  • ārstniecības pieejamības trūkuma ietekmi uz pacientu fizisko un mentālo veselību;
  • vai un kā iespējams sadzīvot ar diagnozi – nieru vēzis.


Sarunām par pacientu emocijām var sekot sociālajos medijos ar tēmturi #PatientPerspectivesMatter.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!