Foto: Publicitātes attēls

16. jūlijā notika uzņēmēju un politikas veidotāju klātienes diskusija “Nodokļu politikas evolūcija - tautsaimniecības izaugsmei un konkurētspējīgai uzņēmējdarbības videi”, kuru organizēja Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība “Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera” (LTRK).

LTRK ieskatā nodokļu sistēmas evolūcijai jābūt tādai, kas rezultējas nodokļu maksātāju uzvedības maiņā un veicina tautsaimniecības struktūrālas izmaiņas, attīstot augstas pievienotās vērtības nozares un veicina uz cilvēka zināšanām un prasmēm balstītu izaugsmi.

Salīdzinot Baltijas valstu darbaspēka nodokļu likmes un kopējās izmaksas uz vienu darbiniekam izmaksāto eiro, redzam, ka šobrīd Latvijā tās ir augstākās un izrietoši kavē Latvijas uzņēmumu konkurētspēju gan ārējos tirgos, gan talantu piesaistē. LTRK ieskatā nav pieļaujams darbaspēka nodokļu izmaksu pieaugums. Diskusijā aicināsim politiķus fokusēties uz esošo darbaspēka nodokļu un ar to saistīto izmaksu samazināšanu uzņēmēju konkurētspējas celšanai, ēnu ekonomikas mazināšanu, nodokļu nomaksā iesaisatot tos, kas šobrīd no tās izvairās, maksājot aplokšnu algas.

“Šis ir brīdis, kad politiķiem un arī nodokļu administrācijai ir iespēja mainīt pieeju nodokļu sistēmai un attieksmei pret uzņēmumiem. Nav pieļaujami politisku interešu dēļ katram raut nodokļu sistēmas “deķi” uz savu pusi un likt papildus nodokļu, administratīvo un kontroles slogu uz tiem uzņēmumiem, kas tos godprātīgi maksā jau šobrīd. Ir ideāli piemērots laiks mainīt fokusu – radīt konkurētspējīgu un izaugsmi veicinošu uzņēmējdarbības vidi un nodokļu politiku. Ir jāpārstāj piekopt “strausa politiku” un izlikties, ka neredzam un ignorējam to ļoti būtisko iedzīvotāju daļu, kas visos nodokļu režīmos, it īpaši vispārējā nodokļu režīmā, vispār neiesaistās vai ļoti minimāli iesaistās nodokļu nomaksā, ” saka LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa.

Kāpēc tieši Latvijā ir visaugstākais darbaspēka nodokļu un darbaspēka izmaksu slogs?

Par iespējām, izmaiņām un ilgtspējīgu valsts attīstību diskutēja:

Uzņēmēju pārstāvji:
1. Aigars Rostovskis, LTRK padomes priekšsēdētājs
2. Elīna Rītiņa, LTRK viceprezidente
3. Inga Zemdega-Grāpe, SIA Nemo
4. Heino Lapiņš, AS HKSCAN
5. Uldis Biķis, AS Latvijas Finieris
6. Andris Bite, SIA Karavela
7. Uldis Hmieļevskis, Liepājas speciālā ekonomiskā zona

Politikas pārstāvji:
1. Ints Dālderis, Finanšu ministra padomnieks (Vienotība)
2. Daniels Pavļuts, Saeimas deputāts (Attīstībai/Par)
3. Iveta Benhema - Bēķena, Saeimas deputāte ( KPVLV)
4. Gatis Eglītis, Saeimas deputāts (JKP)
5. Ilze Indriksone, Saeimas deputāte (NA)

Diskusiju moderēja Haralds Burkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!