Foto: Publicitātes foto
Pastāv priekšstats, ka jaunieši ir atvērtāki un mazāk aizspriedumaini, bet vai tiešām tā ir? Lai to noskaidrotu Sabiedrības integrācijas fonds aicina studentus, darba devējus, personāldaļu speciālistus un citus interesentus uz ekspertu diskusiju "Vai darba devējs (automātiski) mūs dala sievietēs un vīriešos?", kas notiks 12. oktobrī pulksten 17.00, Sabiedrības integrācijas fonda "Facebook" lapā un "Delfi" tiešraižu sadaļā, kuras laikā tiks diskutēts par dzimumu dalījumu dažādās vidēs, tostarp mājās, darbā, skolā un citur.

Neskatoties uz to, ka pēc Eirobarametra jaunākiem (2019. gada) datiem 20% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka diskriminācija uz dzimuma pamata ir izplatīta parādība, tai pakļautie cilvēki reti apzinās savas tiesības un iespējas diskriminācijas novēršanā vai pat neatpazīst pret viņiem vērsto attieksmi kā netaisnīgu. It sevišķi izteikta Latvijā ir darba tirgus segregācija pēc dzimuma. Gan izglītībā, gan darba tirgū Latvijā ir izteikts sieviešu un vīriešu nozaru un profesiju dalījums. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem visizplatītākās nozares, kurās strādā vīrieši, ir rūpniecības un transporta, uzglabāšanas, informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē, savukārt sievietes – tirdzniecības un izglītības nozarēs. Vislielākais sieviešu īpatsvars ir veselības un sociālās aprūpes nozarē (84,8 % sieviešu), savukārt lielākais vīriešu īpatsvars – būvniecībā (88,2 % vīriešu). Lai rasinātu šīs tēmas nozīmīgumu Sabiedrības integrācijas fonds organizē diskusiju, kuras laikā eksperti un diskriminācijai pakļautās mērķa grupas pārstāvji dalīsies ar savu un pasaules pieredzi dzimumu diskriminācijas un līdztiesības jomā.

"Diskriminācija ir nevis dažāda attieksme, kā mēs mēdzam teikt, bet gan nepamatota atšķirīga attieksme attiecībā uz dzimumu, vecumu un vēl kādu citu īpašību. Studenti ir tie, kas drīzumā izies darba tirgū un savas nezināšanas un pieredzes trūkuma dēļ var būt īpaši pakļauti dažādiem diskriminācijas veidiem, tāpēc svarīgi ir izglītot un veidot jauno darba ņēmēju un darba devēju paaudzi, kas ir potenciālie pārmaiņu virzītāji," saka Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Diskusijā piedalīsies RTU Studentu servisa departamenta psihologs Artūrs Zaremba, Tiesībsarga biroja juridiskā padomniece Kristīne Pakārkle, "Lursoft" valdes locekle Daiga Kiopa, "Miandum" valdes priekšsēdētājs Didzis Mizis un KPMG Latvijā vadītāja Armine Movsisjana, savukārt diskusiju vadīs TV rīta ziņu programmas vadītāja, žurnāliste un "Pasaules Dabas fonda" vēstnese Kristīne Garklāva.

Pasākuma laikā dalībnieki atbildēs uz tādiem jautājumiem kā: kas ir dzimuma diskriminācija un kā tā izpaužas, vai nonākot darba vidē, cilvēks automātiski uz dzimuma pamata tiek iedalīts noteiktā grupā, kā var uzlabot esošo situāciju, kā rīkoties, ja cilvēks ir kļuvis par diskriminācijas liecinieku vai upuri, kā arī varēs iegūt vairāk informācijas par kampaņu, uzzināt par situāciju valstī un atbalsta iespējām, saņemot atziņas no ekspertu pieredzes, un uzdodot sev interesējošus jautājumus.

Aicinām visus interesentus piedalīties diskusijā Sabiedrības integrācijas fonda "Facebook" lapā: https://fb.me/e/2DxiSh14d vai "Delfi" tiešraižu sadaļā.

Lai tiešraides laikā saņemtu atbildes uz sevi interesējošiem jautājumiem, lūgums tos sūtīt iepriekš uz e-pastu kristina.ilatovska@olsen.lv vai uzdot translācijas laikā "Facebook" tiešraides komentāru sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!